Икони с енергийни камъни от Родопите привличат русенци на изложението "Уикенд туризъм"

3
Майсторите обясняват на всеки клиент коя икона за какво помага
Майсторите обясняват на всеки клиент коя икона за какво помага Видео: Русе Медиа

Майсторите обясняват на всеки клиент коя икона за какво помага

Икони с родопски енергийни камъни привличат посетителите на изложението „Уикенд туризъм“ в Русе. Те са изработени от майстори на занаяти от Варна, които за пореден път се представят с произведенията си на изложението.

Иконите са с полускъпоценни камъни, които се събират в Източните Родопи - златен калцит и аметист. „Поставяме ги по иконите, след като първо ги натрошаваме и калиброваме. Някои от иконите имат и минерали от различни региони на България, което ги прави уникати, защото нито една не се повтаря. Изработваме ги върху дърво, прави се подложка , рисува се, напуква, състарява и се слагат се минералите, които имат и лечебна енергия. Златният калцит е за имунната систевма, а аметистът за болести свързани с главата. Помага при стрес, депресия, преумора, има много силна енергия“, разказва Юлия Черкезова, цитирана от Русе Медиа. Всички икони са осветени във Варна, както и самото ателие, където се работят

Интересни са и буквичките, изработени с полускъпоценни камъни. „Всяка една е единствена като изработка, няма еднакви камъни. Идеята е да може да пречиства личната енергия на човека. Има и магнитчета за пречистване на енергията в целия дом“, казва още Юлия Черкезова.

Когато човек има проблем, чувства се напрегнат, може да постави ръка върху камъните на иконата. Майсторите обясняват на всеки клиент коя икона за какво помага, къде се поставя и каква е силата ѝ.

Още едни икони, но оформени по интересен начин от майсторка от Казанлък на основата на дървени пънчета и стволове, се предлагат на изложението в Русе. Стоянка Добрева ги изработва от орех, някои пък са със епоксидна смола или с пластика върху камък. Авторката разказва, че дървото само я намира. Първо го обработва срещу за дървояди, а след това вече с масла. Казва, че е трудно при правенето на пластиката, защото трябва много бързо да се работи, за да може да придобие формата на дървото.

Майсторката разказва за значението на всяка икона и препоръчва във всеки дом да има иконостас. Нейните са много интересни, във вид на кутийка, като за по-невнимателните вместо място за свещ има лампичка.

Щандовете със занаяти на изложението в Русе предлагат много и различни произведения, които могат да се видят накуп единствено по време на „Уикенд туризъм“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари