Какво се случва със старите изборни бюлетини в Русе?

1
Тоновете хартия се пращат в Плевен
Тоновете хартия се пращат в Плевен Снимка: БГНЕС

Тоновете хартия се пращат в Плевен, където ги превръщат в тоалетна хартия

Тонове хартиени бюлетини отлежават в общинските хранилища в цялата страна. В повечето големи градове старите бюлетини се унищожават на специални площадки. В Русе обаче такава няма. Какво ще се случи с изборната документация и за какво могат да се използват бюлетините.

Три седмици преди вота 2 в 1 в общинската администрация трябва да се освободи място за новите бюлетини. Старите обаче не могат да бъдат унищожени , защото в града няма подходяща площадка.

"По спомени са се унищожавали чрез изгаряне в ТЕЦ-а в Русе, но вече не се унищожават по този начин", коментира Ердинч Мевлюдов, директор "Административно обслужване", Русе.

От Общината в Русе са сключили договор с лицензирана фирма за унищожаване на архивни документи, която транспортира изборните книжа в Плевен.

Отпечатаните на специална хартия и с воден знак бюлетини ще бъдат рециклирани по екологична технология и ще се превърнат в тоалетна хартия, салфетки и мокри кърпички.

"Вчера изнесохме от предните местни избори бюлетините. 220 чувала, сега колко тежат, 5-6 палета са. Като бройка са някъде към 145-150 хиляди бюлетини", допълни Ердинч Мевлюдов, предава БНТ.

Над 710 милиона лева са изхарчените от държавата за 7-те вота през последните 3 години.

По закон старите бюлетини се пазят до следващите насрочени избори. Някои от книжата обаче се пазят.

"Протоколи от консултации на политическите партии, за състава на общинската избирателна комисия, за състава на секционните избирателни комисии, за регистрация на партиите", каза още Ердинч Мевлюдов.

За провеждането на изборите на 9 юни са предвидени 98 милиона 179 хиляди лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    До 2-ри
    Съгласен с конентара
  • 0
    2
    до 1
    Русе нямаше нито един добър кандидат за кмет от десетки години. Пенчо Милков може да не е добър кмет също, но поне не е боклук от ГЕРБ или ППДБ. Поне това е му е плюса на него, другите и един плюс нямаха.
  • -3
    1
    гласоподавател
    В Русе гласуват малко хора ,защото не вярват на Пенчо Милков и на политиците.Хинкова да си ги навре бюлетините в дебелия задник.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари