Петата вълна на пандемията набира сила в Румъния

0
Проектозаконът за зеления сертификат на работното място е в задънена улица
Проектозаконът за зеления сертификат на работното място е в задънена улица Снимка: ЕПА / БГНЕС

На този фон проектозаконът за изискване на зелен сертификат за достъп до работното място остава блокиран в парламента още от октомври

Петата вълна на пандемията от КОВИД-19 постепенно набира сила в Румъния, а управляващата коалиция на либерали и социалдемократи все още не може да стигне до консенсус за въвеждането на зелен сертификат за достъп до работното място, съобщава БТА.

След един сравнително спокоен период с малък брой нови случаи и хоспитализации властите в страната разхлабиха съществено противоепидемичните мерки, отмениха полицейския час през нощта и позволиха на хората на празнуват Нова година на площадите без ограничение за броя им.

Зелен сертификат, доказващ ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, се изисква за достъп до места и дейности, които не са от първа необходимост, включително кафенета, ресторанти, търговски центрове, магазини за нехранително стоки и т.н.

През последните дни обаче Румъния отчита увеличение на новите случаи на КОВИД-19 (4893 през изминалото денонощие), включително и на варианта Омикрон. Първият случай на този щам беше регистриран в Румъния в началото на декември и макар още да не е доминиращ в страната, опасенията от лавинообразното му разпространение, което вече се наблюдава в редица страни, предизвиква тревога у здравните власти.

На този фон проектозаконът за изискване на зелен сертификат за достъп до работното място остава блокиран в парламента още от октомври, а управляващата коалиция на Национално-либералната партия (НЛП), Социалдемократическата партия (СДП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) не успяват да постигнат съгласие по темата.

Лидерът на СДП Марчел Чолаку заяви във вторник, че не вижда зеления сертификат като единствен инструмент за борба с пандемията и не смята, че "трябва непременно да окажем натиск върху румънците да се ваксинират". Той посочи, че не е постигнат консенсус в управляващата коалиция за въвеждането на такова изискване за работното място и добави, че може да има и други решения за борба с пандемията, например антивирусните препарати.

Зеленият сертификат се оказа "първи тест за коалицията на СДП и НЛП", коментира Радио Свободна Европа на 22 декември, след като здравният министър Александру Рафила (предложен от СДП) заяви, че "обмисля оставка", ако проектозаконът не бъде приет от правителството по-бързо.

Социалдемократите искат законът да бъде приет чрез поемане на отговорност от страна на правителството - ускорена процедура, която позволява одобряването на един нормативен акт без парламентарни дебати. Лидерът на НЛП Флорин Къцу обаче отхвърля тази идея и твърди, че подобен закон трябва да мине през парламента. В крайна сметка решението зависи от премиера Николае Чука.

Зеленият сертификат предизвика първите по-сериозни разногласия между социалдемократите и либералите, които формираха правителство в края на ноември. Проектозаконът, който се намира на законодателното трасе на парламента още от 14 октомври, се оказа "горещ картоф" за парламентаристите, коментира Радио Свободна Европа.

Проектозаконът за задължително изискване на зелен сертификат от служителите в някои сфери на държавния и частния сектор беше отхвърлен от Сената в края на октомври и сега се намира в Камарата на депутатите, която е решаващият орган в този случай. Документът предвижда временно отстраняване от работа за срок от 30 дни без заплащане на служителите, които не представят сертификат, като след този период трудовият договор се прекъсва.

При поредното обсъждане на сертификата в парламента през декември националистическият Алианс за единство на румънците (АЕР) организира шумен протест. Стотина демонстранти нахлуха в двора на парламента, а жандармеристите блокираха входовете на сградата, за да попречат на протестиращите да я щурмуват. Недоволни от намерението на парламентаристите да въведат изискването за зелен сертификат за някои категории служители, привържениците на АЕР скандираха "Свобода" и "Събуди се, Румъния". Съпредседателят на АЕР Джордже Симион твърди, че КОВИД сертификатът е "неефективен" и "неконституционен".

Здравният министър Александру Рафила предупреди наскоро, че забавянето на въвеждането на сертификата ще намали полезния му ефект за овладяване на новата вълна на пандемията. "Петата вълна идва с двойно по-голям брой случаи спрямо четвъртата (...) Колкото по-късно се въведе зеленият сертификат в хода на пандемичната вълна, толкова повече полезността му спада", заяви Рафила. Той спомена за "блокаж на законодателно ниво" по отношение на приемането на проекта.

Сайтът Хотнюз коментира, че зеленият сертификат се е превърнал в "тема табу" в коалицията. Дискусиите по проекта може да бъдат възобновени на първото коалиционно заседание на 10 януари, но няма големи шансове да бъде взето ясно решение, твърдят източници, цитирани от сайта. На фона на увеличение на случаите на КОВИД-19 вариантът проектозаконът да бъде обсъждан в парламента не е печеливш, отбелязва сайтът. Част от парламентаристите от СДП, но и от НЛП имат резерви за гласуването на такъв проект. "Трябва да признаем, че има колеги, които не искат да поемат отговорността за задължителния зелен сертификат по различни лични причини. Някои са получили заплахи по телефона, други не вярват в нуждата от ваксинация и т.н. Парламентаристите, които имат такива мотиви, са от всички политически формации", обясниха цитираните източници.

Премиерът Николае Чука увери в края на декември, че зеленият сертификат не е изоставен и че ако ситуацията го налага, правителството ще поиска извънредна сесия на парламента, за да бъде гласуван законът. Той изтъкна, че този проект остава приоритет, напомняйки за "трагичния опит" на Румъния по време на четвъртата вълна на пандемията.

Според сайта Зиаре "малодушие" е причината управляващата коалиция да се откаже от първоначалните си планове за въвеждане на сертификата. Въпреки че броят на заразените и на смъртните случаи се удвоява от ден на ден, управляващата коалиция се колебае да вземе конкретно решение за сертификата на работното място. Макар че властта обеща този въпрос да бъде решен до края на 2021 г., а в парламента вече има два проектозакона, последните анкети карат политическите лидери да размислят за формата на КОВИД сертификата, пише сайтът.

Политически източници твърдят, че идеята за прилагането на сертификата на работното място е отпаднала, след като в управляващата коалиция били представени няколко социологически проучвания, според които около 60 процента от румънците се противопоставят на ваксинацията като цяло. "Налагането на задължителния зелен сертификат на работното място би засегнала електората както на СДП, така и на НЛП", отбелязва сайтът.

"Тревожен е фактът, че преди няколко месеца процентът на тези, които отхвърляха ваксинацията, беше около 20 процента. Междувременно се е утроил, което значи, че антиваксинационните послания намират почва в обществото", коментират цитираните източници.

С около 40 процента ваксинирано население Румъния се нарежда на предпоследно място в Европейския съюз по този критерий, като само България остава по-назад, сочат официалните данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари