В Австрия отпаднаха почти всички COVID ограничения

0
Маските остават задължителни в магазините за хранителни стоки, аптеките и банките
Маските остават задължителни в магазините за хранителни стоки, аптеките и банките

От днес в Австрия отпадат почти всички мерки срещу Совид-19

Маските остават задължителни на определени места. Изключение прави Виена, където мерките са по-строги.

За целта в четвъртък беше приета наредба, озаглавена „Наредба за базовите мерки срещу Ковид 19“. Премахва се изискването за зелен сертификат или тест при посещение на заведение за хранене или масово културно или спортно мероприятие. Отпада вечерният час, нощните заведения отварят врати, информира БТА.

Австрийското правителство и Държавната организация за координиране на кризата обосновават решението със стабилното положение в интензивните отделения въпреки задържащия се висок брой новозаразени. Новоназначеният министър на здравеопазването Йоханес Раух, който в началото на седмицата ще положи клетва пред президента на републиката, заяви в първи изявления за пресата, че не желае да обяви прибързано пандемията за приключила. Той посочи като свой приоритет подготовката за следващия Ковид сезон.

Маските остават задължителни в магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, бензиностанциите, автомобилните работилници, в институциите с достъп на посетители – на важните за запазване на обществения живот места. Маските са задължителни в обществения транспорт, в такситата и при превозване на ученици, но се премахват в лифтовете, излетните кораби и туристическите автобуси.

Експерти подложиха на критика решението за премахване на маските на обществени места, тъй като актуално проучване на международен екип с австрийско участие доказва ефикасността на маските ФФП2 срещу разпространяване на заразата. Специални са мерките в здравните заведения и в старческите домове. Посетителите трябва да притежават зелен сертификат или валиден тест и да носят маски. Същите правила важат и за персонала.

Изброените мерки не са валидни за Виена, която остава с по-строги изисквания. Достъп до заведенията за хранене във Виена имат единствено гражданите със зелен сертификат, маските са задължителни в цялата търговска мрежа.

Наредбата е в сила до 30 юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари