Почистиха чешмата със скулптурата на „Бялото момиче“ в Лесопарк „Липник“

11
Мястото е заредено с митична история и привлича много любопитни посетители
Мястото е заредено с митична история и привлича много любопитни посетители Снимка: Община Русе

Мястото е заредено с митична история и привлича много любопитни посетители

Чешмата със скулптурата на „Бялото момиче“ в лесопарк „Липник“ е почистена и отново работи, обявиха от Община Русе. Подготовката за летния сезон на емблематичното за Текето място е извършена през изминалата работна седмица.

Любимо кътче за посетителите на Лесопарк "Липник" чешмата "Бялото момиче" привлича посетители с митичната си история. Легендата разказва, че преди много години от това място бликва лечебен извор.

До извора е изградена скулптура, която изобразява римската богиня на лова Диана, която докосва сгушена в нея сърна. През годините обаче издяланото творение остава в съзнанието на хората като Бялото момиче. Местните вярват, че в него живее духът на излекувано дете и помага на други хора също да оздравеят.

Изворът с Бялото момиче в лесопарка „Липник“, Русе преди повече от век е бил известен като аязмото „Св. Илия“. Днес по традиция във водното огледало пред статуята се хвърлят монети за здраве. Всяка година в лесопарка на 2 август – Илинден, се организира традиционен събор на с. Николово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Секарио
    Преди време имаше и линия в градския транспорт,която отиваше на текето крайна спирка,отделно и селския автобус за николово правеше кръгче там. Махнаха мечките и козичките елените,и очаквате някой да отиде там всички водеха децата си там да видят животните отблизо. Сега всички лижат задника на оня измамник дето направи един магазин за стоки с изтекъл срок на годност опитва се да съживи овчарска лъка,но и това няма да върне хората. Сложили 2 барбекюта и всичко е наред ганьовци барбекю си имам у нас колкото за цяло агне. Ама то за ганьовците е важно да пият ракия и да правят мизерии.
  • 4
    3
    Никой
    Лесопарка е като от филм на ужасите мръсно изпочупени плочи ,изсъхнали дървета и занемарени водни участъци...а през почивните дни е цигания до шия.....помня го преди "демокрацията " .... тогава беше приятно място за отдих вместо подобрения ....върви към разруха
  • 12
    2
    Десо
    На текето все едно бомба е паднала и нищо не се прави откак е станал кмет Пенчо Милков.Клоните неизчистени,пейките изпочупени,хигиена нулева.
  • 14
    1
    Русе
    И Общината да забранят "бедните мангали" да правят софри и да се събират от цяла северна България да ядът и пият. Положението става "революционно" като видя черни цигани с бели ризи и черни панталони да пият уиски и мастика, а дините да се изстудяват в каменната чешма.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари