Община Русе губи войната с комарите

4
Комарите превърнаха живота в крайдунавските градове в кошмар
Комарите превърнаха живота в крайдунавските градове в кошмар

Комарите превърнаха живота в крайдунавските градове в кошмар

Още в първия летен месец тази година комарите превърнаха живота в крайдунавските градове от Белене до Силистра в кошмар. Според статията в "Дневник", общинските администрации в Свищов и Русе са започнали борбата с комарите със собствени сили, но са загубили.

Липсата на напредък в справянето с него за пореден път е свързана с формалната и мудна работа на държавната администрация, но и с подозрения за манипулирани обществени поръчки и злоупотреба с европейско финансиране.

В средата на април и в края на миналата седмица с правителствени решения бяха отпуснати общо 5 млн. лв. в подкрепа на мерките за овладяване на кризата с комарите, но според кметове на общини край Дунав те едва ли ще могат да бъдат приложени преди края на лятото, когато всички усилия ще са вече излишни.

Според Мирослав Михайлов, управител на хотел "Престиж" в Белене, проблемът с комарите ясно илюстрира, как определени неща не могат да се решат само от една институция - община, министерство или малка група хора. По проблема е важно да се подходи стратегически. Всъщност проблемът с комарите в България тази година е толкова страшен защото държавата не е третирала с препарати нито един квадратен сантиметър.

В статията се посочва, че проблемът с комарите влияе не само на живота на хората, но и на бизнесите в градовете по Дунав. Освен общините, с темата се занимават министерства (на здравеопазването и на земеделието), въпроси бяха поставени и тази година и в парламентарния контрол. Мерките обаче изглеждат закъсняли и недостатъчни, а отговорността се размива между общините и правителствата.

В статията се споменава и за община Русе, където са отпуснати почти 338 хил. лева за борба с комарите. Въпреки това, проблемът продължава да се влошава и да влияе на живота на хората в града.

"Ларвицидно" третиране на комарите

Истината е в т.нар. "ларвицидно" третиране на комарите, казват експерти. Това означава, че още рано на пролет трябва да бъдат третирани блатата и всички заливни територии - мочурища, канали и т.н. Всички те са държавна собственост и общините нямат правомощия върху тях. Единственото, което те могат да правят е да пръскат и в най-добрия случай да унищожат част от възрастните комари, ако спазват правилото да се пръска рано сутрин или привечер - условие, което почти винаги се пренебрегва, обясняват още в сигналите си хора от района.

Публикации в специализираните сайтове по темата за борбата с комарите сочат, че "ларвицидното" третиране се извършва във водоемите, където насекомите се развиват от яйца до ларви и какавиди.

Според Мирослав Михайлов именно неприлагането на "ларвицидното" третиране на комарите е довело до бедствено положение в почти всички дунавски общини. "Колегите от туристическият бизнес страдат изключително много, тъй като това лято всички наши инвестиции в тераси, паркове и заведения на открито се оказват напълно загубени, казва той. Освен това комарите предизвикват и тежки вреди на бозайниците като чакали, вълци и зайци. Особено за малките зайци във фермите ухапванията от стотици и дори хиляди комари едновременно е смъртоносно".

Проблемът е дори трансграничен

"Комарите могат да прелетят до 14 км. казва той. Когато ние по българския бряг започнем да пръскаме, те прелитат в Румъния, а след това се връщат отново. По тази причина държавата отдавна трябваше да влезе в контакт с властите в северната ни съседка, за предприемането на общи координирани действия за справяне с проблема", казва Михайлов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    19
    Валентин
    Водни кончета
  • 7
    18
    до 10
    Аз ли да му търся сметка на президента или на министъра от служебното правителство? Или Пеню?
  • 5
    17
    Неее
    До сега такова чудо не съм виждал 30 сек не можеш да стоиш на едно място,пръскайте една седмица и няма да има проблеми,аз ли да ви уча
  • 10
    16
    LOL
    Виновните министри да бъдат наказани с няколкодневен престой на кея! Ако министрите оцелеят, в следващия бюджет ще има такива средства за борба с комарите, че догодина един комар няма да видим.
  • 5
    15
    22
    Онази дебеличката министьрка на финансите от служебното правителство се говори че е зачеркнала парите за пръскане на ларвите на комарите през пролетта преценяваики тия разходи за маловажни
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари