Москов разследва "потънали" 700 000 лева

0
Вътрешното разследване тече
Вътрешното разследване тече

Здравният министър Петър Москов потвърди за news.bg, че тече проверка на НЗОК за заплатени близо 700 хиляди лева за лекарства, които не са стигнали до родния пациент.

По думите на Москов има поне две фирми, с които Касата е договаряла отстъпки за лекарства и са получили пари за медикаменти, които не са доставени у нас. Вътрешното разследване тече, увери ни Москов.

Здравният министър бе на заседание на здравната комисия, която прие бюджета на НЗОК за 2016 година, както и държания бюджет. Финансовите параметри минаха на първо четене с 5 гласа "против" - предимно от БСП и ДПС.
3,402 млрд. лева ще са парите за здраве за догодина, представи параметрите Москов, който пристигна от бюджетната комисия, която също прие на първо четене бюджета на касата.

Здравната вноска ще остане непроменена - 8%. 129 милиона лева повече от бюджет 2015 са заложени в текстовете. Общо 700 милиона ще са парите за лекарства, а 1 милиард - за болнична помощ.

От думите на министъра стана ясно, че през март ще има тестови период за персоналния идентификатор при хоспитализиране.

Бюджетът на министерството пък ще е почти без промяна - Москов обаче ще иска ресурси от някои пера да се пренасочат към спешната помощ, за да има 20% ръст на заплатите там.

Патриотите обещаха подкрепа за проектобюджета, но се зарекоха, че ще внесат поправки преди второ четене, защото преразпределянето на пари от РЗИ-та давало предпоставки за корупционни практики.

ДПС пък прецени, че приходите за здраве са занижени, защото не била сметната инфлация, а левицата сподели притесненията на Българския лекарски съюз, че браншовите организации отпадат от договорното начало с преходните и заключителните разпоредби на проектозакона.

Реформата ще почне не от 1 януари, а от 1 април, видя символика в датата за нов Национален рамков договор социалистът Емил Райнов.

Шефът на БЛС Венцислав Грозев също обяви, че ще има протести, но не и нов договор, ако притесняващите бранша разпоредби не се променят. Москов обаче увери, че има конструктивен диалог по темата.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари