Георги Клисурски разкри как държавата губи по 100 милиона лева годишно

0
НЗОК плаща различни цени на отделни болници за един и същи медикамент, обясни зам.-министърът на финансите
НЗОК плаща различни цени на отделни болници за един и същи медикамент, обясни зам.-министърът на финансите Видео: bTV

НЗОК плаща различни цени на отделни болници за един и същи медикамент, обясни зам.-министърът на финансите

Бюджетът за здравеопазване наистина е колосална сума и ние държим да има резултати, да има подобряване на здравеопазването за българските граждани и да има строг контрол. А с проекта на Закона за бюджета на здравната каса ние предложихме няколко много сериозни реформи чисто здравни, но и финансови“, обясни зам.-министърът на финансите Георги Клисурски, предаде bTV.

Една от финансовите реформи наистина предизвика земетресение - задължението здравноосигурителната каса да прави централизирани търгове за онкологичните лекарства. Зам.-министърът на финансите обясни и какво са открили при съпоставка на цените на медикаментите.

Направихме анализ на цените на лекарства, които НЗОК заплаща на болниците и установихме, че държавата губи 100 милиона лева годишно от това, че плащат различни цени на различните болници за абсолютно едно и също лекарство. Има лекарства, които дори разликата в цената им стига 10 пъти, има и до два пъти, и до три пъти, до пет пъти. Затова ние предлагаме Националната здравноосигурителна каса да закупува централизирано. Тя така има и много по-голяма пазарна мощ и ще може да договаря още по-ниски цени“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари