Молебен за здраве в Долна Студена

0

Повечето от жителите на село Долна Студена на Петковден се събраха на молебен за здраве и плодородие.

Ритуалът съвпадна и с храмовия празник на църквата в селото. Идеята за празника даде кметът на населеното място Николай Николов. Според него жителите на Долна Студена през последните месеци са понесли много несгоди и щети от природни бедствия. Петима земеделски производители се обединиха, за да закупят животно за курбан. Отец Славчо Иванов отслужи тържествена света литургия за здраве и благоденствие на всички жители на селото.

Църквата „Света Петка“ се оказа тясна, за да побере миряните, дошли да запалят свещичка за здраве и да ги поръсят със светена вода. След освещаването бяха раздадени над 100 курбана. В църквата заедно с жителите на Долна Студена свещичка за здраве запали и председателят на Общинския съвет в Ценово Галина Георгиева.

„Повече от двадесет години в селото не е отслужван молебен за здраве и плодородие. Идеята е ритуалът вече да не се забравя и всяка година на Петковден жителите на Долна Студена да се помолят за закрила от злини и нещастия от пророчицата Света Петка“, сподели кметът на селото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари