С чорба от прясна дунавска риба русенци ще отбележат Никулден

7
Празникът ще бъде отбелязан с молебен и курбан за здраве
Празникът ще бъде отбелязан с молебен и курбан за здраве Снимка: Областна администрация - Русе

Празникът ще бъде отбелязан с молебен и курбан за здраве

С молебен за здраве и рибен курбан ще бъде отбелязан Никулден в Русе. Събитието се организира от Народно читалище „Стефан Караджа 2018“ и Регионалния клуб на Дружество „Традиция“, като то ще се проведе на 6 декември /сряда/ в двора на бившето училище „П.К. Яворов“.

Според областния управител Данаил Ковачев подобни инициативи допринасят за съхраняването на българските традиции и тяхното провеждане е начин младите хора да се докоснат до истинския роден бит. И през тази година за курбана се предвижда да бъдат приготвени десетки литри рибени чорби. Те отново ще бъдат два вида, като едната ще е само от чига, а другата от чисто шаранско месо. И двата вида риба ще бъдат уловени в река Дунав.

Според Мартин Календжиев, по чиято идея се реализира събитието, тайната на хубавата рибена чорба е да не се прави от глави и перки, а от чисто месце. Той допълни още, че рибата трябва да се вари на бавен огън, за да се получи вкусна супа, а сред най-важните подправки е девесилът. На място на всички посетители ще бъдат раздавани греяно вино и ракия, както и различни мезета и туршии.

Отново гостите ще имат възможност да разгледат и музей на бита на открито. Инициативата се реализира за трета поредна година, като целта на организаторите е най-късно през следващата година тя да се превърне в национална.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    daskal
    Голям майтап! Чигата и шаранът ЩЕ бъдат уловени в река Дунав... Особено чигата! Да се спукаш от смях!!! Организаторите вярно са нещо като артисти-имитатори, ама това идва в повече!
  • -2
    4
    фена на Путин
    До 2: Колкото колосални проблеми има пеевски след магнитските санкции, колкото имаше киро след записа в който открито признава, че държавата е на концесия, че нямат и 10% електорат и че ще свършат куп незаконни неща, колкото имаше боко след снимките със кюлчетата и пачките, за които пачки ЕЦБ потвърди че серийните номера са истински..... все колосални скандали с колосално никакви последствия. Та, викаш за чигата колосално ще я закъсат, а ? Посмях се, рано сутрин.
  • -1
    3
    Нисовски Тъп Шаран
    В Бенгази чигата е шаран. В Либия акулата е чига. А като внук на комунистичеки Убиец, не Ви евавам шаран ли, акула ли, ще сготви моята съпруга Вгазиленка. Обичам те скъпа. За тебе се разведох. Свирките ти са вълшебни.
  • 6
    2
    до 1
    Чигата е забранена за улов целогодишно. И то от години. Ако тия направят чорба от чига ще имат колосални проблеми.
  • 3
    1
    Дилян Христов
    Алооо чигата не е ли есетров вид ,който е забранен. Или за пиар няма забрана.Хайде направете клип как я хващате ,през този период от годината.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари