Грозен скандал в парламента за Априлското въстание!

0
Депутатите се изпокараха
Депутатите се изпокараха

Депутатите се изпокараха заради предложението на Реформаторския блок в Кодекса на труда на 1 май да се чества не само денят на труда, но и избухването на Априлското въстание.

Идеята на реформаторите принуди депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелаво да се върне към Григорианския календар, за да доказва, че Априлското въстание е избухнало на 20 април по стар и на 2 май по нов стил, така че няма как да се сменят датите на историческите събития, затова ще отхвърлят предложението им.

В отговор депутатът от БСП Георги Гьоков обвини реформаторите, че по този начин се опитват да омаловажат празника на трудещите си и така ще разгневят не само тях, но и синдикатите. Гьоков обясни, че вероятно те бъркат датата на създаването на БСП - 1 август, когато социалистите се събират на Бузлуджа.

Това на свой ред вбеси председателят на Народното събрание и тя обвини Гьоков, че излиза от темата и че "всички знаят историята на партията". Социалистът й отвърна, че тя не му позволява да влезе в темата, а Цачева го заплаши, че ако оспорва мнението й, ще го накаже.

Петър Славов от РБ пък защити тезата си, като обвини социалистите, че 1 май разединява нацията, понеже БСП е обсебила празника, докато Априлското възстание го обедини. Отговорът на Гьоков беше, че тоза е законопроект - закачка и че реформаторите просто се закачат с БСП. И че българите имат много национални празници, които носят в сърцата си, без да са записани в Кодекса на труда. Най-малкото защото "както и да въртим, 20 април не може да съвпадне с 1 май".

Накрая го отнесе Цецка Цачева от Таско Ерменков, защото прекъсваше Гьоков и според него това е недопустимо. Колкото до това, че познавате историята на партията, ние не се съмняваме, защото вие сте дълбоко свързана с нея, макар да сте отрекла, но недейте да се срамувате, заключи Ерменков. Цачева прие припомнянето на биографията й със стоическо мълчание. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари