Криминален експерт: Законът за оръжията е стриктен, но се прилага двояко

0
Нужно е да се прилагат настоящите правила съвестно, смята Иван Савов
Нужно е да се прилагат настоящите правила съвестно, смята Иван Савов

Нужно е да се прилагат настоящите правила съвестно, смята Иван Савов

Оставеното без надзор огнестрелно оръжие, без значение дали в присъствието на възрастни хора или деца, е една много сериозна предпоставка за инцидент, заяви криминалния експерт Иван Савов.

Според него не е необходим по-засилен контрол, тъй като българският закон за оръжията е по думите му достатъчно стриктен и рестриктивен спрямо притежателите и хората, които боравят с огнестрелно оръжие било то за спорт, за лов или за самозащита, но Савов изтъкна, че първият сблъсък и проблем е, че законът се прилага двояко.

Криминалният експерт изтъкна, че е необходимо да се осъществява реален текущ контрол и всеки един притежател на оръжие да е сигурен, че ако допусне някакво нарушение, той ще бъде санкциониран.

"В България традиционно както е и в други сфери, ще дам пример с пътната безопасност, писаните закони означават едно, но практическото им прилагане и изпълнение често пъти е свързано с лични отношения, връзки и за съжаление корупция. При оръжията е същото, дори ако направим аналогия с неправомерното използване на автомобил и неправомерното използване на оръжие, ще стигнем до извода, че автомобилът е много по-опасен от оръжието, защото с един автомобил можете в едно и също време да убиете повече хора, отколкото с пистолет.

Нужно е да се прилагат настоящите правила съвестно. Нека да си представим, че на мястото на този великотърновски бизнесмен беше обикновен човек (бел. ред. случаят с детото на Божанков), всички медии щяха да се изредят да го снимат, имената му щяха да се разпространят навсякъде, нямаше да се съхрани неговата личност и нямаше да го пуснат за няколко часа от полицията, а щеше все още да гние по арестите. Защо законът се прилага двояко?", обясни Иван Савов.

По думите му основната философия на всеки един закон за оръжията е създаване на максимално безопасна среда там, където се съхранява оръжието.

"Първото задължение на собственика на оръжие е да осигури безопасното му съхранение - да запази себе си, да запази и околните, които живеят в дома му. Това се случва, като оръжието се съхранява в специален окрепен шкаф, сейф, каса или по някакъв друг начин, който да гарантира, че до оръжието няма да има достъп неоторизирано лице. На второ място е уместно освен в ситуация, в която притежателят на оръжието има някакво притеснение, че все пак някой би могъл да нахлуе в жилището му, при съхранението на оръжието при нормална обстановка, боеприпасите да не се намират в него, т.е. пистолетът да не е с пълен пълнител, а револверът да не е с пълен барабан", обърна внимание Иван Савов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари