Франция: "Спутник V" няма да получи разрешение за ЕС преди края на юни

0
Това предупреди френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон
Това предупреди френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон

Руската ваксина "Спутник V" няма да може да получи разрешение за употреба в ЕС преди края на юни

Това предупреди френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Франс прес, предаде БТА, цитирана от 24 часа

Има първи етап на разглеждане, който се нарича научен анализ и който без съмнение ще продължи най-малко до средата на юни, подчерта Бон пред комисията по външни работи на френския Сенат. След това ще трябва да бъде получена и позицията на Европейската агенция по лекарствата за допускането на руската ваксина до европейския пазар, което отнема още няколко седмици. Следователно тя не може да получи разрешение за употреба преди края на юни, посочи той.

Към този момент ЕС би трябвало да разполага с много повече налични дози от ваксини на други лаборатории, следователно нуждата ще е далеч по-малка, отбеляза държавният секретар по европейските въпроси.

Клеман Бон подчерта и ограничения производствен капацитет на руската ваксина и обвини Москва, че използва "Спутник V" като пропаганден инструмент. "Нека не бъдем наивни, (те имат) стратегия за разделение в ЕС, която за момента, и толкова по-добре, не е дала плодове, с изключение на няколко предателства", отбеляза той.

От 27-те страни членки на ЕС само Унгария и Чехия са решили да прибегнат до руската ваксина, без да чакат одобряването ѝ от европейската лекарствена агенция. В Словакия това решение доведе до оставката на премиера Игор Матович, подложен на критики дори от собственото си правителство.

Други страни, като Германия, заявяват, че са готови да използват "Спутник V" за борба с пандемията, ако тя бъде одобрена от европейските експерти.

"Не изключваме никакво решение, никаква възможност, но нека не си правим илюзии за руската или китайската ваксина", призова Клеман Бон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Водопроводчикът напусна работа, защото не можа да убеди жена си, че кълчищата не са: "Косми от оная руса кучка, със сухата коса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари