Емил Дечев: В прокуратурата тече прегрупиране

0
Виждаме само върха на айсберга, заяви зам.-министърът на правосъдието
Виждаме само върха на айсберга, заяви зам.-министърът на правосъдието Снимка: Министерство на правосъдието

Виждаме само върха на айсберга, заяви зам.-министърът на правосъдието

Влошените отношения между главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов, вероятно са свързани с това, че ГЕРБ подкрепиха законопроекта, който въвежда механизъм за отстраняване на главния прокурор.

Това мнение изрази зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Едно логично и възможно предположение е, че отношенията, които в миналото са били близки и от аудиозаписи сме чували Гешев да нарича Бойко Борисов "шефе", сега е явно, че те не са такива. Дори нещо повече, те са крайно влошени. Тъй като Борисов реши да подкрепи законопроекта на Министерски съвет и внесен в парламента в частта за разследване на главния прокурор от независим магистрат - вероятно Иван Гешев вижда някаква заплаха от законопроекта, тъй като без подкрепата на ГЕРБ този законопроект нямаше да мине", обясни Дечев.

Той припомни, че депутатите на ГЕРБ са подкрепили и друг текст - свалянето на броя на гласовете във Висшия съдебен съвет за назначаване и отстраняване на главния прокурор.

Той описа ситуацията в съдебната система и войната между институциите като "неприятна и създаваща предпоставки за криза".

"Осемте джуджета" беше един филм, който скандализира част от българското общество. Фактите бяха много смущаващи, те засягаха както г-н Петьо Петров, ръководител на Столичната следствена служба, понастоящем адвокат, но засягаше и прокурори, и се даваше пример за рейдърство за завземане на активите на едно търговско дружество. Но нямаше адекватна реакция срещу тези факти и ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова в интервю заяви, че аферата "Осемте джуджета" е една битова семейна драма. Днес виждаме анонс на бившата съпруга на Петьо Петров - Любена Петрова, която казва, че "Осемте джуджета" е тържище за бъдеще и за израстване на прокурори и добър материален живот", обясни Дечев.

Зам.-министърът обясни, че "тече прегрупиране" в прокуратурата.

"Там не ми се струва, че никой не се води от професионален дълг и професионални принципи, по-скоро има задкулисни причини за тази война за тези две групи. Обществото вижда само върха на айсберга, със сигурност под водата и далеч по-ужасни и като брой, и като качества събития, които трябва истински да се разкриват и изриват", допълни зам.-министърът на правосъдието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари