Иван Гешев: В България властва законът на джунглата

3
Държавата е болна, заяви бившият главен прокурор
Държавата е болна, заяви бившият главен прокурор Снимка: БТА

Държавата е болна, заяви бившият главен прокурор

Връщаме се към поръчковите убийства и престъпността от 90-те, когато главен секретар беше Бойко Борисов. Това е сигнал и синдром, че държавата е болна, а правоохранителните органи и съдебната система не работят, коментира бившият главен прокурор Иван Гешев и лидер на гражданското сдружение "Справедливост за България".

"В България се занимаваме с жертвата, а не с убийството. В България властва законът на джунглата", заяви Гешев и допусна, че това се прави "с цел да се отклони вниманието от актуалните проблеми на страната".

"Когато няма държава, има вакуум. Функциите започват да изземват различни организации", смята той. Възстановява се престъпността от зората на 90-те, категоричен е бившият главен прокурор. По думите му, "ако не си върнем държавата, никой не е в безопасност".

"Прокуратурата за мен е затворена страница. Прокуратурата не съществува вече – изпълнява всичко, което казват политиците", заяви Гешев, цитиран от БНР.

Иван Гешев изказа индиректно предположение, че Бойко Борисов може да стои зад опита за атентат срещу него и нарече лидера на ГЕРБ "воденичен камък върху България". Гешев оспори тезата за сплашване, като подчерта, че взривното вещество, използвано срещу автомобила му, "може да срути сграда". Тъй като се съмнява в нашите разследващи органи, той разчита на Европол и на ФБР.

Т. нар. партии са се превърнали в търговски сдружения, начело на които стоят не лидери, а алчни ръководители, коментира Гешев, който вижда решение в това "да бъде изметена тази партийна система".

"В момента който за нищо не става, расте нагоре в системата. (…) Изнасят си парите, копаят ги - така съм чувал. (…) Че са крадци – крадци са. Че са боклук – боклук са. Аз го казах и те ме отстраниха и се разпознаха. Крадци са, крадат, разпределят си парите – дали с обществени поръчки, дали през бюджета: 11 милиарда преди Нова година изчезнаха в миг. (…) Никой не може да се пребори с корупцията, когато корупцията е държавна политика."

"Сега всички са в бардака на властта", изказа своята позиция Иван Гешев, позовавайки се на думите на Христо Иванов от 2021 година за Бойко Борисов като за "най-добрия сводник в бардака на властта".

Съсипаха специализираното правосъдие, защото се уплашиха от него, допълни екс главният прокурор. Според него войната с прокуратурата е започнала, защото тя е станала силна, започнала е да работи "и да привлича политици, богати хора", а "в момента прокуратурата е съсипана".

"Всичките искаха да си спасят парите – да махнат този главен прокурор, да съсипят специализираната прокуратура."

"Всички могат да се приберат, защото държава не съществува", каза бившият главен прокурор, запитан за причините за прибирането на Васил Божков.

"Делян Пеевски е достатъчно интелигентен да овладее и да менажира цялата ситуация в парламента", посочи още Гешев. По думите му, три години идеологията на ПП и ДБ е била за "лошия Гешев", а "сега живеем ли по-добре?"

"Българската политика е търговия. Осребряване на властта. Те създадоха у нас, гражданите, заучена безпомощност. Въведоха в това състояние българските граждани, за да си мислят, че всичко е безнадеждно и да ни пускат електрошока", подчерта в заключение бившият главен прокурор.

"Като се сетите за евроатлантизъм, за какво се сещате – за бежанци, за джендъри, за погрешна политика, за ограничения? Аз за това се сещам. Тази Европа не е Европа на 2006 година. (…) Промяната ще дойде оттам натука, а не оттук натам. Тази вълна, който идва, в резултат на това, в което се превърна Еврокомисията и Европарламентът, въобще Европа - те го наричат консервативни, крайно десни, популисти, това са етикети, а истинският етикет е нормално и ненормално. Онова, което виждаме, е ненормално. Всичко друго, което ни връща към нормалността, е това, което те се опитват да етикетират по определен начин. Истината е, че оттам ще дойде промяната."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Мунчо
    Както се казва: Га яди кифтетта ни рива. Боклук.
  • 4
    2
    Глупости
    Прокуратурата е слугиня. Достатъчно е някой да й поръча "разследване", а тези, срещу които се води нямат право на достъп до документите, които се фабрикуват срещу тях в досъдебното производство, гарантирано и законодателство могат да тормозят години след което да приключат производството, че деянието не е престъпление Позовавайки се на фактическа и правна сложност, каквато не съществува могат да се пенсионира с делото ви, водейки се натоварени, без да извършват действия по същото. Просто си пишат постановления за удължаване. Прокуратурата трябва да се извади от съдебната система и да се осигури граждански контрол. Абсурдно е РАЙОННА И ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА да споделят една сграда
  • 10
    1
    Абе, пундек...
    Като беше главен прокурор защо не я разчисти тази джунгла, а сега ми говориш глупости?...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари