Бойка и Станди ще се върнат!

0
Кръстева: Преместването на Бойка и Станди е временно и те ще бъдат върнати в родния си дом
Кръстева: Преместването на Бойка и Станди е временно и те ще бъдат върнати в родния си дом Снимка: БГНЕС

„Няма основание за притеснение, че мечетата отиват уж временно в Белица, а ще останат там за постоянно. В меморандума, който подписа кметът с представляващия фондация „Четири лапи“ е записано, че двете мечета се изпращат на подходящи условия в парка Белица до изграждане на зоологическата градина и собствеността им е наша“. Това заявила вчера Наталия Кръстева, зам.-кмет на Русе, при изпращането на мечките Бойка и Станди  от Лесопарка към Белица, цитирана днес от вестник "Бряг".

Моментът е твърде емоционален за всички, добавила Кръстева, но гарантирала делово, че преместването на Бойка и Станди е временно и те ще бъдат върнати в родния си дом. Тя припомнила, че още преди месеци Общината е вкарала всички документи за замяна на общински земи с държавни, за да придобие собственост върху терена в Лесопарка, където има проект да се строи зоологическа градина. Засега все още обаче няма резултат.

Както вчера съобщихме, екип ветеринари на фондация „Четири лапи“ рано сутринта отведоха Бойка и Станди към новия им дом - парка за танцуващи мечки в Белица, "по всички правила на изкуството" за безпроблемното преместване на животните - разделяне, упояване първо на 250-килограмовия мъжкар, после и на Бойка, преглед, пренасяне в специална клетка в линейката, отпътуване на заспалите мечоци. За тях е било обособено специално място от 3500 кв.м. с басейни и клетка, сега се завършвало и видеонаблюдението. Според ветеринарните специалисти една седмица ще е достатъчна за седемгодишните мечки за да се адаптират към новите условия на живот.

Управителят на парка в Белица Димитър Ивановзаявил, цитиран от "Бряг", че от фондация „Четири лапи“ поемат цялата издръжка на русенските мечета, която никак не е малка, само преместването им струва около 3 хиляди лева. Издръжката за храна и персонал пък е около 15-17 хиляди лева годишно. Новият дом на Бойка и Станди реално ще бъде квартира, защото те няма да останат до края на живота си в Белица, уверени са всички представители на институциите, които проследили операцията по преместването. А там били зам.-кметът Наталия Кръстева и експерт от министерство на околната среда, който да се уверил, че заповедта на министър Ивелина Василева за преместване на мечките е спазена.

За разлика от първия опит за преместване на русенските мечки, този се размина без драматизъм, коментира "Бряг". Нямало струпани хора, които да бранят животните, нито закани за яростен отпор.

Преди година пак имаше заповед на министъра на околната среда за преместване на животните, но тогава се говореше за зоопарка в Добрич. Единствената причина за това бе, че мястото, в което се отглеждат, не отговаря на стандартите. Минималните изисквания за живот на две кафяви мечки са за пространство от 170 кв.м, плюс басейн, бърлоги, растителност, ветеринарен лекар и обучен персонал.Миналата година по това време бяха направени разчети, че 150 хиляди лева ще струва проектирането и изграждането на нова мечешка къща, така че не само да отговаря на изискванията за щастлив живот на мечките, но и да има атрактивен за посетителите вид. За да се изгради в Русе лицензиран зоопарк, ще трябва Общината да осигури определен брой животински видове с мъжки и женски екземпляри, коментира още "Бряг".

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари