Мечешка история с добър край

1
Мечките Бойка и Станди отпътуваха за парка за танцуващи мечки в Белица
Мечките Бойка и Станди отпътуваха за парка за танцуващи мечки в Белица Видео: БНТ

Мечките Бойка и Станди, които досега живееха при неподходящи условия в лесопарка до русенското село Николово, отпътуваха за парка за танцуващи мечки в Белица. Животните бяха превозени със специална линейка от Природозащитната фондация „Четири лапи” и вече се адаптират в новия си дом сред природата.

За да останат мечките в Лесопарка „Липник” преди две години Община Русе, фондация „Четири лапи” и Екоминистерството се споразумяха да се изгради лицензиран зоопарк. Срокът обаче изтече, а Бойка и Станди трябваше да отидат в Белица. „Жива верига” от жители на близкото село Николово спря транспортирането им. Беше даден нов срок – до април тази година.

Радостина Галитионова, старши експерт в МОСВ: Това преместване се извършва във връзка с договорено споразумение между Община Русе и Министерството и има издадена заповед на министъра на околната среда и водите, г-жа Ивелина Василева.

Мечките ще останат в Белица докато тук се направи зоопарк. В него трябва да има и клетка, която да отговаря на минималните изисквания за отглеждане на диви животни. Общината обаче няма как да започне да строи, тъй като горската територия е държавна. От години се чака земеделското министерство да прехвърли собствеността на Лесопарка.

Наталия Кръстева, зам.-кмет на Община Русе: Постъпления се правят постоянно. Изискването беше ние да представим наши земи, които ще устроят държавата. Което е трябвало да го свършим, ние сме го свършили много отдавна.

Затова, докато държавата и Общината се споразумеят, мечките ще останат в Белица.

Димитър Иванов, управител на Парк за танцуващи мечки, Белица: Понеже паркът ни е пълен, се наложи да изградим допълнително место вътре в самата територия на парка за тези две мечки, допълнителен басейн специално за тях. Колегите доизграждат и видеонаблюдение.

Парк Белица е разположен в смесена гора на 120 000 квадратни метра площ. В момента там живеят 24 мечки.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари