Монти от Русе обитава парка за мечки край Белица

1
Станди и Бойка от Лесопарк "Липник" също обитават мечото селище
Станди и Бойка от Лесопарк "Липник" също обитават мечото селище Снимка: БНР

Станди и Бойка от Лесопарк "Липник" също обитават мечото селище

Единственото по рода си у нас мечо селище съществува вече 23 години. Доскоро се наричаше Парк за танцуващи мечки, защото в него приоритетно се отглеждаха танцуващи мечки, но вече и такива, които са били в частни зоокътове не само в България, а и в съседните държави. Основна заслуга за изграждането на уникалното място имат фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо", както и Община Белица, тъй като мечият парк се намира само на 12 км от самия град. Отскоро, в туристическия обект започнаха ремонтни дейности, с цел превръщането му в модерен образователен център. Засега, паркът няма да бъде затварян за посетителите, които не липсват през този сезон.

„Имаме строителство в парка, затова ще помоля нашите посетители да проявят разбиране. Започваме с външната част, където е нашата бивша посетителска зона. Защо бивша, защото вече си има ново наименование – Зона за образование към хуманното отношение към животните. Чрез различни методологии ще развием една зона, в която хората ще могат да се запознаят с това, какво означава “хуманно отношение към животните“, обясни за БНР Димитър Иванов, управител на Парка за мечки край Белица.

Една от новостите, които ще бъдат изградени в Парка за мечки е изкуствената бърлога, която ще се използва за провеждането на беседи и обучителни семинари най-вече с учениците. Ще има обособена специална площадка за по-малките деца. Ще бъдат създадени общо 5 зони, които ще символизират 5-те свободи на животните.

Предстои реконструкция и на Инфоцентъра, който ще представлява една разходка в проблематиката на това, как дивите животни се оказват в плен, защо са в плен и защо не трябва да бъдат в плен. Следващата година акцентът ще бъде дивата природа и връзката между човешкото добруване, състоянието на животните и околната среда. Строителните дейности в парка трябва да бъдат завършени до отварянето му догодина, но цялостното обновяване на мечото селище ще продължи и в бъдеще.

„Освен посетителите, които идват самоинициативно тук, се надяваме в скоро време да започнем да работим организирано и с училищата от цялата страна. Така наречените „зелени училища“ могат да ни използват, а пък зимно време, когато ние не можем да имаме посетители, те да ни върнат услугата и ние да отидем при тях“, уточни още управителят на мечото селище.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:

В момента в Парка край Белица има 18 мечки, които са разделени в 7 сектори. Най-младата мечка е на 7 години, а най-възрастната на 37 години. В дивата среда мечките живеят средно до около 20 - 25-годишна възраст. Паркът е разположен на площ около 120 декара, но маршрутът за туристическата обиколка е дълъг около 1 километър.

„Една от интересните мечки в парка е Монти, който е на 14 години. Той е спасен от хотел в Русенска област, където е живял дълги години, за атракция на гостите на хотела. Той е спасен преди 12 години. Теди и Ива са най-младите обитатели в парка. Станди е най-тежката мечка, тежи 360 кг, на 16 години е, живее с неговата сестра Бойка. И двамата са спасени от Лесопарка край Русе“, обясни за Радио Благоевград един от екскурзоводите, при посещението ни в мечото селище.

Разговаряхме и с посетителите, според които, мечото селище е наистина много приятно и интересно място, което в което туристите могат да научат повече както за живота на мечките, които са били в плен, така и за онези, които са в дивата природа.

„Децата трябва да знаят, как да приемат природата близо до себе си и понеже моите деца много обичат мечките, решихме да ги доведем днес в парка. Много хубаво е, че обектът ще бъде обновен и модернизиран. Много съм впечатлен от мащаба на съоръжението и от поддръжката“, коментира един от туристите, който бе на посещение в мечото селище заедно със своето семейство.

„За втори път идвам парка и съм много впечатлена от това, как хората са спасили мечките. Аз никога съм нямала лошо отношение към животните. Дори и да са на улицата, трябва да се отнасяме добре с тях“, сподели момиче, което също бе сред посетителите на мечото селище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари