Близо 50 милиарда евро е общата стойност на европейската помощ за Украйна

2
Механизмът за гражданска защита на ЕС координира усилията на държавите-членки
Механизмът за гражданска защита на ЕС координира усилията на държавите-членки

Механизмът за гражданска защита на ЕС координира усилията на държавите-членки

"Чрез механизма за гражданска защита ЕС е мобилизирал досега 27 екипа за издирване и спасяване, включително медицински екипи. Конкретно са около 1150 спасители и 70 спасителни кучета са изпратени. 19 европейски държави са се включили в спасителните операции. България е изпратила 2 екипа, които вече са на място и участват активно в спасителните операции".

Това заяви пред БНР Соня Господинова, говорител на Европейската комисия, относно помощта за Турция след опустошителното земетресение.

По думите ѝ основната роля на механизма е да координира и да избегне дублирането на усилия.

Механизмът включва и доставяне на хуманитарна помощ, добави тя и посочи, че ЕС е готов да помогне на засегнатите.

Като част от механизма ЕК задейства и системата, която разполага със сателити - "Коперник", каза Господинова и обясни:

"Те предоставят техните карти, изготвени от тази система, при извънредни ситуации. Така много бързо могат да се идентифицират проблемните места и да се намерят жертвите много по-бързо".

Относно помощта и ангажимента на ЕС към Украйна, където през почивните дни отиде почти целия състав на Европейската комисия, Соня Господинова заяви, че визитата в Киев е имала основно символична роля - да даде силен сигнал за непоколебимия ангажимент на ЕК да подкрепя Украйна, докато е необходимо.

Председателят на ЕК обяви нов пакет помощ за Украйна, припомни тя. По думите ѝ така общата стойност на помощта, която ЕС е предоставил на Украйна от началото на войната, възлиза на около 50 млрд. евро.

Украйна е страна-кандидат за член в ЕС от миналата година, припомни Господинова и обясни:

"Датата на присъединяване зависи изключително и изцяло от усилията и прогреса на конкретната държава. Зависи от Украйна колко бързо ще се справи с различни проблеми и как ще може да приложи реформите, които са започнати". Тя определи санкциите на Съюза като ефективни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    до 4
    А ти откъде си толкова убеден, че всеки цент ще отиде по боя по руснаците ? В усраина мафиотско фалисткия режим краде по свирепо и борисовия. Отсега ви казвам, какво ще стане. Парите ще се окрадат безкруполно, защото и на третокласниците е ясно, че усраина няма и капчица шанс да надделее. А вие глупаци се стягайте за още по брутални цени, за да плащате за този фарс.
  • 9
    5
    До 2
    Ти обясня хохло… 1 имаш обща мобилизация така че духай супата и дърпай третополов педермиш! 2 не съм съгласен да вм усраинско жито при положение че има БЪЛГАРСКО, 3 аз беден и бягащ усраинец не съм видял в РУСЕ А САМО КУРВИ С ЗЛАТА и някви мутренски коли!
  • -7
    4
    14/88
    Всеки евроцент, похарчен за побой над пиян блатен скот, е похарчен правилно и с моето силно одобрение!
  • 10
    3
    До 2
    Как да ти обясня, че Путин не трябва и няма да бъде спрян. Къде е отишла Европа, че нещо не мога да разбера - в живот на кредит, под опеката на САЩ. Що ти не отидеш в Москва и да сравниш със София да си помислии пак.
  • -8
    2
    До 1
    Как да ти се обясни ,че Путин ако не бъде спрян сега ,цяла Европа е в опасност, от идеите на тоя умопобъркан КГБист ! Пак ли искаш руската изостаналост в България ! Къде е отишла Европа и къде е Русия ! Що не отидеш в Магадан ,да видиш каква е действителността !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари