200 русенци участваха във велошествие по централните улици

0
Велосипедистите показаха, че могат да се движат безопасно сред пешеходци и майки с деца
Велосипедистите показаха, че могат да се движат безопасно сред пешеходци и майки с деца Видео: Кис 13

След като общината се отказа от решението си да направи Русе първият град в който карането на велосипед, ролери и скейтборд да е забранено в пешеходните централни зони на града, от "Вело-Русе" отмениха предвидения протест и организираха шествие.

То мина под мотото „Толерантност към всеки, чрез преминаване със съобразена скорост“. 

В мероприятието взеха участие около 150-200 велосипедисти, които показаха, че движението на велосипеди и пешеходци в пешеходните зони на града е възможно.

Шествието започна с обиколка на площад "Свобода", след което, колоездачите продължиха по улица "Петко Д. Петков", преминаха покрай Пантеона на възрожденците и се отправиха към Парка на младежта, след което се върнаха отново на централният площад, през пешеходната зона по улица "Александровска". 

Зачестили са случаите на ударени от велосипедисти деца, възрастни хора и бременни жени в центъра на Русе. Проблемът се корени във високият адреналин на 10-20-сет младежи, които карат рисково в пешеходните централни зони.

Моментите от екстремно каране на 15-годишният Николай Ангелов.

Под слънцето трябва да има място за всеки и в скоро бъдеще трябва да бъде построен байкпарк, където тинейджърите, като Николай да практикуват спокойно и безопасно любимият си спорт. 

Велоразходката, в която част от нашият екип взе участие, премина без инциденти. Чуваха се многобройни разговори между велосипедисти, които се радваха на следобедното градско каране, а спокойствието беше нарушавано само от десетките звънци, които предупреждаваха минувачите за наближаващата голяма група колоездачи.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари