Борис Петров: Става драматично за пенсионерите, ако бюджетът не бъде актуализиран

0
Правителството трябва да удържа поголовните искания за субсидии, смята финансистът
Правителството трябва да удържа поголовните искания за субсидии, смята финансистът Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството трябва да удържа поголовните искания за субсидии, смята финансистът

Финансистът Борис Петров се съгласи с твърдението на финансовия министър Асен Василев, че всеки държавен лев може да се проследи. Електронните плащания спокойно може да се следят, смята той.

Според Петров обаче ще бъде драматично за хората с фиксирани доходи от пенсии, ако бюджетът не бъде актуализиран.

"Там относителният дял за храни и отопление е най-висок. Тези хора заслужават достойно пенсионно възнаграждение. Трябва да се одобри допълнителна субсидия за НОИ, но няма как да се увеличат пенсиите, ако не мине през Народното събрание", заяви финансистът в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че правителството трябва да удържа поголовните искания за субсидии, които няма как да се посрещнат с наличностите и макроикономическата рамка, която съществено се влоши заради войната в Украйна.

Непремерените искания водят до крах след няколко месеца, което никое правителство не е толкова късогледо да допусне, изтъкна Борис Петров.

"Инфлацията е почти 2,5 пъти по-високо от очакваното. Добре е приходите да бъдат разпределени справедливо и насочени където са най-необходими, прецизирани са чудесно. Дефицитът като дял от БВП се запазва. Има 1 млрд. лв. допълнителни средства, които влизат по Плана за възстановяване", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Петров добави, че на България ѝ трябва стабилно правителство с добър хоризонт. Но, по думите му, липсата на правителство няма да засегне фундаментите на финансовия сектор. Тя обаче ще засегне бюджетния сектор и хората, които зависят от бюджета, а това ще се отрази на икономическия растеж, защото ще спадне потреблението.

Контролът по бензиностанциите за 25-те ст. отстъпка ще е постоянен, защото сървърите им са свързани с НАП, отбеляза гостът на Ганиела Ангелова

"Лихвените проценти отиват нагоре, добре е да имаме резервен изход и да рефинансираме предварително част от падежиращите дългове. Защо да плащаме допълнително високи лихви след 6-7 месеца", заключи Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На времето имахме безплатно образование и безплатна медицина!
- Е, нищо де, сега поне имаме безплатна работа!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари