Ще останат ли без средства общините заради липсата на актуализиран бюджет

0
Коментар на икономиста Кузман Илиев и бившия социален министър Христина Христова
Коментар на икономиста Кузман Илиев и бившия социален министър Христина Христова Видео: NOVA

Коментар на икономиста Кузман Илиев и бившия социален министър Христина Христова

Депутатите превърнаха парламентарната трибуна в едно театро. Най-големият проблем пред бюджета е замразяването на плащанията по европрограми. Общините имат текущи разходи и плащания, които ще бъдат затруднени, ако няма нов бюджет. Това каза икономистът Кузман Илиев за "Твоят ден" в ефира на NOVA.

По думите му минималната заплата става средната на много места, а това води до отпадане на неквалифицирани хора. "Българинът няма да забогатее, това е антисоциална мярка, защото ще бъдат наети по-малко хора за повече пари. Така ще има останали без работа. Пари има, въпросът е как се харчат. Държавата е длъжник на бизнеса, има един милиард, който се задържа и не се изплаща, но същевременно бизнесът работи с поръчки, които трябва да довърши, но няма пари", смята той.

Бившият социален министър Христина Христова споделя, че ситуацията е тревожна, тъй като дори удължаването на бюджета не е прието. "Предстоят последни плащания по програмния период на проекти на общините, те са много разтревожени. Има блокаж на техните бюджети. Удължителният вариант все пак е по-мъдрият. Опасността от наддавания, свързани с харчове на пари, наистина е много голяма", предупреди тя.

Според нея при минималната заплата се получава колизия. "Популизъм е мярката за 50% от средната заплата. Трябва да се види как финансите ще поемат това натоварване. Удълженият бюджет ще действа не повече от 3 месеца", посочи Христова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    сащ са сатанисти
    Времето е подходящо за изгонване на всеки сащнически посланик и персонала им от България! Време е България да вземе суверенитета си от Козяк! Атлантиците водят със себе си Содом и Гомор, но носят и тотално опустошешение на всичко българско и родно! Атлантиците и партиите им имат и друга цел - тотална подмяна на християнството с лъгъбътъ извращенията на сащ! Атлантиците в България не са българи, а са антибългари! Българското общество трябва да покаже, че иска суверенитета в свои ръце, но преди това е нужна малка крачка - изгонване на всеки сащнически посланик, късане на дипломацията със сащ за неопределено време! Атлантиците (антибътлгари и русофоби) тласнаха България като плацдарм на военни действия, вместо да сме миротворци, тези атлантици разпространиха по света, че България дава оръжия с цел "прекратяване" на специалната военна операция! Българското общество единно трябва да ОТХВЪРЛИ ЕВРОТО ЗАВИНАГИ! Не ни трябва шенген, дори Андрей Райчев многократно обясни, че не ни трябва този шенген! Щом някой или някои се определят за "евроатлантици" или "атлантици", или ориентацията им е такава - това са чужденци в България! Те се определят с ориентация, която не е българска, но не се определят за българи!
  • 1
    1
    реалист
    A санирането как?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари