Ясни са изборните резултати за Русенска област

1
ГЕРБ-СДС са първа политическа сила, "Възраждане" са втори
ГЕРБ-СДС са първа политическа сила, "Възраждане" са втори Снимка: Областна администрация - Русе

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила, "Възраждане" са втори

Малко над 28 процента е избирателната активност в Русенска област, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Русе Милена Хинкова.

Приблизително 28.94% е била избирателната активност в област Русе на вчерашния вот 2 в 1, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Милена Хинкова на провела се тази вечер пресконференция. От 198 468 имащи право на глас, своя вот са упражнили 57 441 души. В сравнение с предходните избори за Народно събрание от 2 април миналата година, активността е с близо 6.8% по-ниска. Тогава до урните са отишли 35.68% от русенци.

Данни от евровота

За евродепутати вчера са гласували около 28.4% от жителите на региона, което представлява 54 546 души от 192 176 имащи право на глас. Тази по-ниска избирателна активност също е показателна за нарастващото чувство на апатия сред избирателите в региона.

Проблеми - протоколите са множеството грешки

По думите на Милена Хинкова, основната причина за забавянето на обработката на протоколите са множеството грешки, които са били допуснати в тях. „Самите протоколи не бяха сложни, но секционните комисии изпитваха затруднение с обобщаването на резултатите,“ обясни Хинкова. Тя посочи, че значителната смяна на членове на секционни комисии в периода от пети до осми юни е довела до тези затруднения. Членовете на комисии са преминали обучение възможно най-късно на трети юни, което е допринесло за проблемите при обобщаването на резултатите.

Въпреки трудностите, първоначалните данни сочат, че първа политическа сила в Русенско е ГЕРБ-СДС, следвани от „Възраждане“. Милена Хинкова подчерта, че въпреки напрежението, не е имало остри противоречия между политическите опоненти по време на обработката на протоколите. Тя изрази благодарност към Областната администрация за добрата подготовка на залата, която е допринесла за създаването на оптимална организация.

Очаквания за окончателните резултати

В момента се подготвя протоколът на РИК за отчитане на резултатите пред Централната избирателна комисия (ЦИК). В рамките на следващия час се очаква ЦИК да оповести резултатите при обработени 100% протоколи от секционните избирателни комисии в област Русе.

Но по предварителни данни резултатите за Народно събрание са следните:

ГЕРБ-СДС излязоха победители с 12 620 гласа.

Втората позиция заема партия „Възраждане“, за която са гласували 8864 души.

„Продължаваме промяната - Демократична България“ се класира на трето място с 6923 гласа.

Четвъртото място е за ДПС с 6898 гласа, което показва стабилна подкрепа в региона.

На пето място е „БСП за България“, която събра 4600 гласа, следвана от „Има такъв народ“ (ИТН) с 4428 гласа.

По-надолу в класацията се подреждат партия „Величие“ с 3390 гласа, МЕЧ с 1905 гласа, ВМРО с 706 гласа, „Солидарна България“ с 678 гласа и „Синя България“ с 515 гласа. Останалите партии и коалиции са събрали едва под 500 гласа, което показва по-ниска подкрепа и ограничено влияние в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    БКП умре
    Моите любими ДеБил-ПеПеруги са трети...мисля че ще си сменя пола при тази новина!
  • 6
    5
    Ха-ха-ха
    Шизофрения се шири по коментарите.
  • 30
    4
    Бай СТАВРИ
    АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПАРТИИ, дори и тези които се самопровъзгласяват за ПОБЕДЕТЕЛИ, ПЪРВИ , ВТОРИ, ТРЕТИ И Т.Н ИМАТ ОТЛИВ В ПО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ГЛАСОВЕ ОТ ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ! ХОРАТА СА ОТВРАТЕНИ ОТ ВАС!
  • 34
    3
    Мнение
    Аномалиите с вота на русенци продължават. Как така БСП са 5 ти. Сега излиза, че Пенчо е бил подкрепен от ГЕРБ?
  • 4
    2
    БКП умре
    Дебела и спаружена лелка кумунярка да ми отговаря за изборите??? За това хората не искат да гласуват!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари