Изложба "Светът на българския воин"

0
Експозицията ще бъде открита в Историческия музей в Русе от нейния автор
Експозицията ще бъде открита в Историческия музей в Русе от нейния автор Снимка: Регионален исторически музей - Русе

Експозицията ще бъде открита в Историческия музей в Русе от нейния автор

Изложбата "Светът на българския воин" ще бъде открита в Историческия музей в Русе на 13 юни, четвъртък, 18:00 часа от нейния автор, дългогодишният журналист в Би Би Си – Лондон, Димитър Димитров.

Тази илюстрация на Шипченските боеве, публикувана през септември 1877, е пример на това, колко подробно събитията, свързани с българите и новосъздадената българска държава, са били следени от водещи световни издания във Франция, Англия, Германия, Италия, Америка и други страни.

Българската победа в Сръбско–българската война още повече засилва интереса, и множество военни специалисти от Европа посещават България, за да проучат Българската войска, и публикуват книги на тази тема.

След Първата балканска война интересът става толкова голям, че в Британското армейско училище се четат лекции за поуките от обучението и тактиката на българската войска. А френският художник Жорж Скот издава книга-албум със свои рисунки и скици от фронта и от „българският Одрин“.

Изложбата показва множество рисунки, картини, снимки и текстове на оригиналните езици с превода им на български, хронологично от времето на Кримската война, – когато рисунка на две български момчета (станали по-късно офицери), спасени от английски войници се появява в седмично списание – до Втората световна война.

Между двете световни войни се появяват редица хвалебствени репортажи в западните издания за Българската трудова повинност.

Представено е и отразяването на „българското въстание“ от 1903.

Има и тематични пана като „Българският воин – джентълмен“ и „Жертвоготовност за България“.

Показани са и забавленията на българските воини, както тази снимка, направена от германски военен, илюстрира.

Изложбата се базира на книгите от поредицата СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН, и на книгата СВЕТЪТ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ.

Българологът Димитър Димитров е създател и на поредицата СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРКАТА, в която има и любопитно описание на „Русенски дами от старо време“.

Димитър Димитров е работил в Българската редакция на Би Би Си – Лондон от 1980 г. до нейното закриване. Там създава и води седмичната Историко-политическа програма. Той е първият кореспондент на Би Би Си в България след 10 ноември 1989 г. Автор е на книгите „Съветска България“ – 1 и 2 том, по документи от архива на Форин офис.

Създател е и книгата „ПРОЧЕТЕ ЛИ И ГЪРБА?“, представяща различни аспекти на живота в България посредством кореспонденции на гърба на пощенски картички от края на 19 век до средата на 20 век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари