Защо капачките на някои пластмасови бутилки са закрепени към тях?

31
Много потребители в ЕС се оплакват от неприятно перване през носа
Много потребители в ЕС се оплакват от неприятно перване през носа

Много потребители в ЕС се оплакват от неприятно перване през носа

Няма нищо по-освежаващо от това в топъл ден да отвориш бутилка студено безалкохолно и да утолиш жаждата си. Напоследък обаче това удоволствие идва и с неприятно перване през носа заради капачката, която остава прикрепена към бутилката, докато пием.

Много потребители в ЕС се оплакват от този дребен, но незначителен факт. Оказва се обаче, че ще трябва да свикнат с него, защото след юли 2024 г. всички напитки в пластмасови бутилки до 3 л, които се продават в търговската мрежа, ще бъдат с такива капачки.

Дизайнът им е простичък - вместо да се маха напълно, капачката е прикрепена с тънка лента пластмаса към гърлото на бутилката. "Тази малка промяна има потенциала да окаже голямо въздействие, като така потребителите ще рециклират цялата бутилка и нито една капачка няма да остане незасегната", коментира регионалният мениджър на Соса-Cola за Ирландия Агнес Филипи, цитирана от Euronews и Lifestyle.bg. Именно това е целта на директивата на ЕС, обявена още през 2018 г. - да се намали пластмасовия боклук в Европа. Пластмасовите капачки са най-изхвърляният и попаднал в природата боклук на континента.

Директивата за пластмасовите капачки е само част от мерките за справянето с този проблем. Очаква се в следващите години да бъдат забранени найлоновите опаковки на свежи плодове и зеленчуци, тези на мини тоалетните принадлежности в хотелите, както и опаковките на храната в заведенията за бързо хранене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    48
    potrebitel
    подвласни сме на америка за това каквото нареди и наще това правяат
  • 6
    47
    Потребител
    До колкото помня пластмасата на капачките не се рециклира заедно с тази на пластмасовите шишета, защото е от друга категория. Та въпросът ми е материалът на сегашните капачки и той ли е вече толкова пропусклив, като този на шишетата? Не влияе е това на трайността и качеството на продукта? От това ли идва безликавия вкус на сегашните газирани напитки? - оцветена, захоросана газирана вода! Или просто гледат да режат от разходи с по-евтин материал!
  • 6
    46
    Simo
    Да не ги гълтат простите западняци
  • 16
    45
    Петьо долара
    И Кока-Кола се оказаха тъпанари!
  • 30
    44
    Бррр
    Винаги ги късам и тoва няма да се промени! Изключително дразнеща еврогейзpска измислица!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари