Асен Василев: Не мисля, че имаме проблем с датата 1 януари 2024 година

0
Актуализацията на бюджета влиза в парламента идната седмица, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Актуализацията на бюджета влиза в парламента идната седмица, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета влиза в парламента идната седмица, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

По думите му бюджетът продължава да е с положително салдо в размер на 570 милиона лв. към 31 май.

„Това включва и плащането на увеличена вноска към бюджета на ЕС, като до момента сме платили 672 милиона лв. Приходите от ДДС растат по-бавно. Основният растеж е в приходите от корпоративен данък, където имаме 24% на годишна база за първите 5 месеца. Приходите от данъците на физическите лица също растат по-бавно. Очакваме актуализацията да бъде внесена за разглеждане следващата седмица“, добави вицепремиерът, , цитиран от Novini.bg.

„Целта на ЕЦБ за инфлация е 2%, в момента е 8.1% средно. Има държави в Еврозоната с 20% инфлация. Ако погледнем конвергентния доклад на ЕЦБ, се казва, че през годините сме се движили от минус 0.9% до 4%. Не мисля, че имаме проблем с датата 1 януари 2024 г. Техническият план беше приет и техническата работа е започнала така, че парламентът да има възможност да реши. Даже и да се сетим, че искаме на 1 януари 2024 г. да приемем еврото, това няма как да стане, ако не сме технически готови“, коментира още Асен Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Очко
    Така си мислиш, ама ЕК друго казва, Кокорчо!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари