Рядък вид огромна риба „изплува“ на плаж в САЩ

0

Гигантска риба луна изплува на плаж в американския щат Орегон

Необичайна находка изненада жителите на крайбрежния град Сийсайд, щата Орегон, в началото на седмицата. Гигантска риба луна, идентифицирана като рядък вид Mola tecta, изплува на плаж северно от града.

С дължина около 2,2 метра, това е впечатляващ екземпляр от вида, който за първи път е описан през 2017 г. от новозеландски изследовател. За разлика от по-известната океанска риба луна (Mola mola), Mola tecta се среща рядко и се смята, че обитава предимно тропическите води на Южното полукълбо.

Откритието е още по-забележително, като се има предвид, че тези риби могат да достигнат тегло от няколко тона. С характерната си сплесната форма, наподобяваща диск, и две големи перки, те са едни от най-интересните обитатели на океана.

Експерти от местния аквариум потвърдиха, че рибата най-вероятно ще остане на плажа за известно време. Твърдата ѝ кожа я прави трудна плячка за хищници, което ѝ позволява да издържи на сушата в продължение на седмици.

Находката предоставя уникална възможност за учените да изследват този рядък вид и да научат повече за неговото поведение и разпространение. Междувременно, любопитните местни жители и туристи се стичат към плажа, за да зърнат гигантската риба луна, превърнала се в неочаквана атракция на брега на Орегон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари