Жители на "Средна кула": Вместо асфалт, имаме кални улици

1
Зам.-областният управител Синан Хебибов извърши оглед на място
Зам.-областният управител Синан Хебибов извърши оглед на място Снимка: Dunavmost

Невъзстановена асфалтова настилка по улиците на русенския квартал „Средна кула“ след ВиК ремонти разгневи живеещите там

Заради продължаващата с месеци реконструкция на канализацията жителите на квартала са недоволни от калта по улиците и липсата на асфалт особено в тези дъждовни и снежни дни. Според един от жалбоподателите след разкопаване и полагане на тръбите не се е извършило почистване, заравняване и последващо асфалтиране. По този начин улиците са станали буквално непроходими. Хората се притесняват да не спукат и гумите си.

Внуците ни дойдоха на гости и сега вместо да правят снежни човеци, те могат спокойно да правят кални такива.“, коментираха притеснено живеещите там пред заместник областния управител Синан Хебибов, който извърши оглед на място, съобщиха от областна администрация.

От там се самосезираха след получена писмена жалба и назначиха междуведомствена комисия, която да извърши проверка и да изготви становище. В нея участваха още главният секретар на Асоциацията по ВиК Пламен Спасов и инженерът Милко Маринов, експерти от Община Русе както и главният инженер и отговорник по проекта за кв. „Средна кула“ от местното „ВиК“.

На срещата бяха обсъдени проблемите, свързани с големия воден проект на територията на Русенско и бяха определени конкретни срокове за решаването им. Поради зачестилите оплаквания и нетърпението на граждани на най-засегнатите засега квартали – „Средна кула“ и „Долапите“, където в момента се изгражда канализация, се взе решение да се извърши по-мащабна информационна кампания съвместно между имащите отношение институции с цел всеки заинтересован да има по-лесен достъп до интерактивната карта на „ВиК“ ООД – Русе, където подробно е описано на коя улица ще се извършва ремонт и до кога ще продължи той. Взе се и решение за упражняване на по-строг контрол върху ремонтните дейности, не само от строителният надзор, а и от самият възложител, а именно ВиК дружеството.

Стана ясно, че във връзка с жалбата към изпълнителя на проекта е отправено и предупредително писмо. В крайна сметка се оказва, че все пак е заложено асфалтиране, но то ще се случи на по-късен етап, тъй като към момента поради метеорологичните условия се наблюдава преовлажняване на основата и е безсмислено и дори опасно да се извършват такива дейности докато температурите не се качат над 5 градуса. Жалбоподателят беше изумен от изненадващото посещение и сподели, че не е очаквал това да се случи.

Това е един изключително мащабен проект не само за областта, но и за цялата страна.“ заяви Хебибов. „Трудоемък е и изисква повече време за изпълнение, но неудобствата ще бъдат временни, а от ползите ще се възползват и нашите деца и внуци десетилетия напред. Предстоят още много ремонтни дейности дори и в сърцето на града, но гражданите трябва да бъдат своевременно информирани и търпеливи“, коментира заместник областният управител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари