Илиан Милев: "ВиК" не е постоянният виновник за дупките в града

10
Жителите на кварталите "Средна кула" и "Долапите" да се присъединят към мрежата, призова управителят на дружеството
Жителите на кварталите "Средна кула" и "Долапите" да се присъединят към мрежата, призова управителят на дружеството Видео: Русе Медиа

Жителите на кварталите "Средна кула" и "Долапите" да се присъединят към мрежата, призова управителят на дружеството

С подмяната на водопроводите в Русе вече виждаме ефекта от намаляване на броя на авариите, макар че те нямат да спрат изцяло, тъй като подменената инфраструктура е не повече от 15 % от цялата мрежа в града, каза управителят на ВиК-Русе инж. Илиан Милев. На пресконференция по проекта „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Русе“, финансиран по ОП „Околна среда“, бе представено свършеното до момента по отношение на строителните дейности, предаде Русе Медиа.

Разпределени в 5 строителни обекта, те са приключили напълно. Изцяло е изградена канализацията в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ с дължина над 44 км, като там са положени водопроводи с дължина близо 8 км. Чрез изпълнителя на договора за инженеринг са осигурени всички необходими условия отпадъчните води от двата квартала да се отвеждат към градската пречиствателна станция за отпадъчни води.

Изградени са и 2000 сградни канализационни отклонения. Според данните в Средна кула са се присъединили 53 на сто от абонатите, а в Долапите- около 60 процента. „ Отново призоваваме жителите на двата квартала, които все още не са го направили, да се присъединят към новоизградената мрежа. Припомняме, че съгласно чл. 84, ал. 4 от Закона за устройство на територията собствениците на застроени недвижими имоти са длъжни да се присъединят към изградените водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения. Тази огромна инвестиция беше направена за потребителите, за да се подобри качеството на живот в двата квартала, да почувстват хората, че живеят в истински европейски град и да се ограничи рискът от замърсяване на околната среда. Вярваме, че постепенно те ще се присъединят, но се надяваме процесът да се ускори и хората да разберат колко е важно да използват изградената мрежа. Това беше тяхно желание от години, включително и чрез протести“, коментираха от ВиК-Русе.

Сред останалите строителни обекти са двата довеждащи водопровода от помпена станция II подем до помпена станция III подем в Русе са подменени с нови с дължина от около 10 км и функционират. Благодарение на тях водата, която се подава от кладенците в сливополското землище, стига до резервоарите и разпределителната мрежа в Русе. Те са основни за водоснабдяването на града и затова тяхното полагане беше един от най-важните етапи в изпълнението на проекта, припомниха от дружеството.

Приключила е и реконструкцията на канализационните колектори и прилежащи водопроводи, като така е подобрена проводимостта на канализационната мрежа и би трябвало вече да няма наводнения на бул.“Христо Ботев“. Предстои откриването на обекта по реконструкцията на ВиК мрежата в централната част на Русе и на обекта, който обхващаше реконструкцията на главни и второстепенни водопроводни клонове.

Управителят на ВиК-Русе обясни, че се реагира своевременно на всички сигнали за слягане на настилки и дефекти, като те се отстраняват съвместно от служители на ВиК и фирмите изпълнители. „Не всички дупки са от ВиК, трябва да излезем това, че ВиК е постоянният виновник за дупките в града. Има и други експлоатационни дружества, които също ремонтират своите мрежи. Ако установим, че сигналът не е свързан с нашите инфраструктури, го пренасочваме към съответната институция, за да вземат мерки. Част от асфалтиранията по вече положените водопроводи бяха се отложили във времето, тъй като имахме споразумение с Община Русе за съвместно асфалтиране, за да може да се асфалтира цялата улица цялостно, в цялата ѝ ширина и това вече е факт. На всички наши обекти и настилките са положени“, обясни инж. Милев.

Всички изградени обекти и цялата инфраструктура по проекта имат гаранционни срокове според в Наредба 2 за минимални гаранционни срокове. Колкото до материалите, които са вложени, те са доста високо качество.

Новото е изградената система за повишаване на налягането за кварталите “Здравец- Изток”, “Родина-4”, “Дружба-1” и “Дружба-2”, която е в експлоатация. „Така вече има възможност да ги водоснабдяваме от две различни места , като значително ще намалеят прекъсванията на водоподаването към тези квартали. Това ще доведе и до известно снижаване на разходите за електроенергия“, каза управителят на ВиК-Русе.

Инж. Драгомир Друмев, ръководител „Производствен отдел“ обясни, че служителите от Производствено-експлоатационния район са били доста натоварени през този период, особено при направата на връзки, тъй като това не може да случи без съдействието на ВиК дружеството. „Те също положиха доста усилия, за да приключи строителството успешно. След края на проекта случаите, когато даден район е с нарушено водоподаване, ще се ограничат до определени улици и части от квартали, тъй като голяма част от основните водопроводни клонове са подменени с надеждни кранове“, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Русенец
    Не се прави на ощипан! Карам по един и същ булевард от почти 20 години. След ремонтите на ВиК, все едно карам по калдаръм.
  • 4
    6
    До инж. Милев
    В 99% от пропаданията на улиците и дупките по тях в Русе сте виновни точно Вие ВиК. ПРЕДИ кървавият Ви ЦИКЪЛ, нямаше дупки. СЛЕД Цикълът Ви, Русе е като Бахмут Бляд. Разберете се с Пенчо МИЛФкоф и ТоплоФЕКАЦИЯ, кой за какъв процент от дупките е отговорен.
  • -7
    5
    Буци
    Е не всички 60%са ваши и 40% на Топлофикация😁
  • -4
    4
    Alèx
    В апартаментче ли живее те, или със секретарката в "скромни" палатчета от по 200 квадратчета като" бед ните" ви предшественици от 93-94- та?
  • 5
    3
    русенец
    Пенчо Милков и Илиян Милев са братя близнаци-идиоти. Един х.й ги е правил.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари