Жечо Станков: Очаквам цените на горивата да растат

0
България продължава да получава газ по същото трасе, по което получаваше до момента, както и от същия източник, но с 30% по-скъпо, заяви той
България продължава да получава газ по същото трасе, по което получаваше до момента, както и от същия източник, но с 30% по-скъпо, заяви той Снимка: Флагман / архив

България продължава да получава газ по същото трасе, по което получаваше до момента, както и от същия източник, но с 30% по-скъпо

Това коментира пред БНР - Бургас депутатът и бивш заместник-министър на енергетиката Жечо Станков. Увеличението ще рефлектира върху редица сектори, както и върху потребителя, посочи той:

Топлофикация – Бургас и отоплението, слава Богу, че сме извън отоплителния сезон, но топлата вода се произвежда с газ. Такситата, до голяма степен, в градовете, са на газ. Градските транспорти са на газ. Голяма част от модернизираните производители на хляб и техните съоръжения също са на газ. Торовите заводи… В крайна сметка, когато кажем, че цената на хляба нараства, тя ще нарасне пряко, заради повишаването

Ако няма политически натиск за цената на газа, ефектът ще е изключително негативен", коментира Жечо Станков.

Той прогнозира и ръст на цените на горивата. Това ще се случи дори и ако не се спре вносът на руски петрол, поясни той. Ако прибегнем до внос на горива, това ще доведе до повишение цената на литър с 25-30 ст., коментира Станков:

Те ще продължават да растат, ако щете само поради факта, че рафинерията в Бургас е вторият по големина консуматор на природна газ. В момента, в който газът поскъпне с 30%, няма как това да не се отрази и върху цената на горивата. Дори без ембарго, само заради посредниците, които бяха поставени от новото правителство между „Булгаргаз“ и доставчиците в момента, ще допринесе за допълнително повишаване цената на горивата“, посочи той.

Премахването на биокомпонентата, след разговори с Европейската комисия, би оказало положителен ефект върху цената на горивата, коментира Жечо Станков.

Интервю с него можете да чуете в прикачения файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари