За пръв път жена се кандидатира за президент в Черна гора

0
Кандидатите за президент са общо седем
Кандидатите за президент са общо седем

В неделя, 15 април, в Черна гора се провеждат президентски избори – трети след обявяването на независимостта през 2006 г., предава Радио „Слободна Европа“, цитирано от Агенция Фокус.

Право на глас имат 532 599 граждани, които ще имат възможност да пуснат бюлетината си в общо 1 214 избирателни секции, оставащи на тяхно разположение от 7:00 до 20:00 часа.

 В сравнение с парламентарните избори, проведени през октомври 2016 г., в гласуването за държавен глава право на глас имат около четири хиляди повече избиратели. По-голямата част от регистрираните избиратели са в столицата Подгорица, а най-малко в Шавник.

Кандидатите за президент са общо седем. Първият в списъка е Марко Милачич („Истинската Черна гора“), втори – Младен Боянич („Демократичен фронт“), трето – Хазбия Калач („Партия на справедливостта и помирението“), четвърти – Василие Миличкович („Гражданска акция“ и Партия на пенсионерите, инвалидите и реституираните), пети – Добрило Дедеич („Сръбска коалиция“), шеста – Драгиния Вуканович (Социалдемократическа партия), а на седма позиция в бюлетината е е Мило Джуканович (Демократична партия на социалистите).

 Изборите ще бъдат следени от над 2000 местни и чуждестранни наблюдатели от 30 медии. Предварителните резултати от гласуването се очаква да бъдат обявени преди полунощ в неделя. 

Президентът на Черна гора се избира за срок от пет години. Печели кандидатът, който получи повече от половината от валидните гласове на избирателите. Ако никой от претендентите не получи този брой гласове, вторият тур на вота ще се проведе след 14 дни. 

От 1990 г. насам президентският пост в Черна гора са заемали Момир Булатович (два мандата), Мило Джуканович (един мандат) и Филип Вуянович (последните три мандата).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари