Започна гласуването за президент на Словения

1
Според социологическите проучвания, за първи път държавният глава на Словения ще бъде жена
Според социологическите проучвания, за първи път държавният глава на Словения ще бъде жена Снимка: БТА

Ако Пирц Мусар спечели балотажа, тя ще бъде първата жена държавен глава на Словения

Словенците гласуват днес на втори тур на президентските избори, като най-вероятно, според социологическите проучвания, за първи път държавният глава на Словения ще бъде жена.

Избирателните секции отвориха в 7 ч. местно време (8 ч. бълг. време) и ще затворят в 19 ч. Малко по-късно ще бъдат обявени и първите резултати, предава БТА.

Първият кръг от изборите през октомври бе спечелен от бившия външен министър Анже Логар с 34 процента от гласовете. Той се явява като независим кандидат, но е подкрепян от дясноцентристката Словенска демократическа партия на предишния премиер Янез Янша.

За балотажа обаче анкетите дават преднина на класиралата се на второ място на първия тур адвокатка Наташа Пирц Мусар, която се яви като независим кандидат и на втория тур е подкрепена от премиера Роберт Голоб, след като кандидатът на управляващите отпадна от надпреварата в първия кръг. Очакванията са, че сега около кандидатурата ѝ ще се обединят гласоподавателите от лявоцентристкия политически спектър.

От решаващо значение за това кой от двамата ще бъде държавен глава през следващите пет години е избирателната активност. Ако по-малко словенци отидат до избирателните урни днес, шансовете на Логар да стане президент значително се увеличават, смятат анализаторите.

В първия кръг от президентските избори се включиха 51, 74 на сто от имащите право на глас. Според проучване на социологическата агенция Медиана за телевизия Поп ТВ и вестник “Дело” избирателната активност днес ще бъде около 50 процента.

Ако Пирц Мусар спечели балотажа, тя ще бъде първата жена държавен глава на Словения.

Вторият петгодишен мандат на настоящия президент Борут Пахор изтича през декември и той няма право да се кандидатира отново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари