Условията за даряване на плазма са все така противоречиви

0
PCR-тестът на донора се счита за най-сигурна гаранция за безопасност, но се позволява и пренебрегването му
PCR-тестът на донора се счита за най-сигурна гаранция за безопасност, но се позволява и пренебрегването му Снимка: ВМА

PCR-тестът на донора се счита за най-сигурна гаранция за безопасност, но се позволява и пренебрегването му

Даряването на кръвна плазма у нас срещу COVID-19 продължава да тече при различни регламенти. След като лабораторията на Военномедицинска академия (ВМА) още през есента допускаше в разрез с общите правила донори, които нямат PCR-тест като доказателство за прекараната болест, към тази практика се присъедини и звеното на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) в Пловдив. Проверка на "Сега" през настоящата седмица показа още, че в структурите на НЦТХ в София и Стара Загора задължително трябва да се представи резултат или от PCR, или антигенен тест. Във Варна обаче антигенният все още не важи. В Пловдив се признават и двата вида, но може и без тях, като вместо това донорът следва да даде други документи (епикриза и т.н.).

Изискването за PCR-тест при даряването досега будеше немалко обществено възмущение, тъй като непосредствено преди манипулацията се правят пълни изследвания на донора - ако има антитела, значи той се е срещал с болестта. Така на пръв поглед преболедували хора бяха отказвани без смисъл. В тази връзка бе отправено и питане на депутата от ГЕРБ Калин Вельов до здравния министър Костадин Ангелов - ще отпадне ли условието. Самият Вельов е един от донорите в България. Отговорът на Ангелов обаче направи нещата още по-заплетени.

От една страна министърът обяснява, че наличието на антитела не е "достатъчен критерий за допускане до даряване", защото те се появяват рано в хода на заболяването, тоест донорът може още да е болен. "Сигурността за специфичността на тези антитела е положителен резултат от PCR-тест", казва министърът. И изрежда условията, на които трябва да отговаря донора - тестът фигурира в тях. Но успоредно добавя, че "по преценка на лекаря, отговорен за даряването", се допускат и кандидати, представили епикриза, заедно с направените изследвания. Така излиза, че тестът е задължителен, но не съвсем. И вратичката се ползва от някои лаборатории. Директорът на пловдивската Соня Джевизова коментира пред "Сега", че в конкретния медицински казус няма постулати и всичко наистина зависи от лекаря на място, който прави много обстойни изследвания и преглед на даряващия човек.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари