Българка в Австрия: Тестват децата три пъти в седмицата, малките го приемат на игра

0
При големите в неделя се прави ПСР тест вкъщи, с камера, и се предава на определената институция на другия ден, обясни Яна Асенова
При големите в неделя се прави ПСР тест вкъщи, с камера, и се предава на определената институция на другия ден, обясни Яна Асенова Снимка: Кадър Bulgaria On Air

При големите в неделя се прави ПСР тест вкъщи, с камера, и се предава на определената институция на другия ден, обясни Яна Асенова

В редица страни от Европейския съюз тестването на учениците започна още през септември с началото на учебната година. Как се извършва то и как реагират родителите в различните държави обаче?

В съседна Гърция повече от 1 млн. ученици се върнаха в училище след тестване още през май месец. Учениците се тестват 2 пъти в седмицата с ПСР тестове със секрет, който се взема от носа. Тези тестове са безплатни. Редица родители и организации подадоха жалби срещу задължителното тестване.

В Румъния ситуацията прилича доста на тази у нас. Беше взето решение тестовете да бъдат със слюнка, като отново се правят 2 пъти в седмиците. И там родителските организации подадоха жалби до съда.

В Австрия децата имат "нинджа сертификати" - вид книжки, в които се залепват стикери с резултатите от тестовете им. С това се сблъсква и българката Яна Асенова, която има две деца - първокласничка и шестокласник. От 4 години тя живее във Виена.

"Правят се три пъти в седмицата - независимо дали са малки или големи. При големите в неделя се прави ПСР тест вкъщи, с камера, и се предава на определената институция на другия ден", обясни тя, предава Bulgaria On Air.

По-различно е тестването при малките деца - те също се изследват 3 пъти седмично, но с тест, тип гаргара. Яна съди, че това е по-лесният вариант.

"При малките деца има проблем с ПСР тестовете, те предпочитат да правят антигенни тестове. Малките деца го приемат на игра, защото сами си бъркат в нослето, госпожата брои, пеят песни", сподели Яна Асенова.

Тестването, по думите ѝ, е начинът да се избегне локдаун и децата ѝ да учат присъствено. В началото тази мярка не се е харесала особено на родителите, но сега съмнение в ефикасността ѝ няма.

"В началото имаше разногласия дали трябва или не. Но след като мина месец, всички единодушно решиха, че е по-добре да се прилагат тестовете, за да могат децата да не губят контакти с другите деца и да посещават редовно училище. Така се следи и заразата", каза тя.

Ако дете даде положителен тест, целият клас излиза в карантина.

"Имат право децата да се освободят на петия ден след представяне на отрицателен ПСР тест, който тук е безплатен", добави Яна Асенова.

ПСР тестове в Австрия са безплатни за всички.

В Белгия например са приели практиката да се тестват учениците само при висок процент на заразени деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари