Срокът на годност на панелните блокове изтича

21
Панелните блокове са морално и технически остарели. Всеки, който има възможност, ги напуска
Панелните блокове са морално и технически остарели. Всеки, който има възможност, ги напуска Снимка: Dunavmost

Панелните блокове са морално и технически остарели. Всеки, който има възможност, ги напуска

През последното тримесечие имаше спад на подписаните сделки за покупка на жилище според данните на Агенцията по вписванията. Ще доведе ли това до спад в цените на апартаментите, ще има ли промени след вдигането на лихвите по кредитите и какво да очакваме на пазара на имоти в София догодина?

Говори председателят на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов пред Money.bg.

Г-н, Шопов, според последните данни на Агенцията по вписванията има спад на сделките с имоти през последното тримесечие на тази година. На какво се дължи това според вас?

Това се дължи на няколко неща. Най-важното е много бързото покачване на цената на жилищата в големите градове, което се дължи най-вече на инфлацията. Освен това предишното тримесечие имаше голям бум на сделките. Ако погледнем сделките на годишна база имаме повишаване на сделките с 1,5% за тримесечието на годишна база.

Наблюденията на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), е че последните три месеца огледите и запитването за покупка на апартаменти са нараснали с около 12%, но броят на подписаните договори е надолу с 6%, което означава, че интересът за покупките в големите градове и най-вече в София, продължава да е голям и расте, но сделките намаляват, заради скока на цените. Въпреки желанието и необходимостта на хората да купят жилище, те нямат тази възможност. Това е много опасна тенденция, която се наблюдава в Западна Европа и в развития свят.

На какво се дължат по-високите цени и от там невъзможността за покупка на жилище?

Проблемът е покачването на себестойността на строителството - ръст от 27% в рамките на една година, на база статистика и анализ на НАСП. Това, което сме могли да построим миналата година със 100 лева, днес ни струва 127 лева. Причината за това не е войната в Украйна, а напечатването на огромна парична маса в САЩ и ЕС с оглед поемането на социалните негативи от Ковид кризата и сега плащаме цената на тези напечатани и раздадени пари.

Обезценката на парите в бита на човек дори е по-висока от тази в строителството - до 32%. Това е много негативна тенденцията.

Според наше наблюдение и анализ в рамките на година и половина, при инфлационни процеси, доходите на хората нарастват съгласно инфлацията. В рамките на 6 години в България минималната работна заплата се качи два пъти, което е 15% покачване на този индикатор, по който много заплати се определят в България, включително на държавни служители, частния сектор и т.н.

По анализ на НАСП за последната година продажната цена на жилищата се е качила с 25%, докато на някои места се казва, че това число е 37%. Зависи обаче каква извадка се прави и дали се включват луксозни жилища. Ние правим извадка за жилищата по квартали като "Дружба", Люлин", "Надежда", където масовия софиянец може да си купи ново жилище (ново строителство). Ако инфлацията в жилищното строителство е с ръст 27%, то цените на жилищата за една година са се качили с 25%. През юни миналата година вдигнаха заплатите на държавните и общинските служители с 10%-20%, но намалиха някои бонуси и социални придобивки. Може да се каже, че заплатите са се покачили с 12%. При осредняване данни, считаме, че в рамките на една година, като вземем и частния сектор, покачването на заплатите е с 10%. Това значи, че възможността ни за покупка на жилище се е увеличила с 10% с оглед заплата, а с оглед цената на жилището е намалява с 25%, т.е. ние сме обеднели във възможността си за покупка на жилище.

Важен показател, който се следи от ООН за всяко населено място е покупателната способност. Той дава оценка на това каква възможност има населението за покупка на жилище - съотношението на средната работна заплата на града върху цената на един квадратен метър жилищна площ. Според данните за 2021-а година средната заплата нето за София е 1650 лева. цената на жилищата е около 2000 лева на кв. м. и това прави коефициент на достъпност 0,8. Това значи, че с една заплата можем да си купим 0,8 кв. м. жилищна площ. За третото тримесечие на 2022 година средната заплата в София е станала 1800 лева, а цената на жилищата 2500 лева, което прави този коефициент на достъпност 0,7. Според сметките това означава, че ние сме обеднели във възможността да си купим жилище с 12% за една година.

Нашата прогноза е, че в рамките на една година доходите ще догонят инфлацията и достъпността ще се промени. За сравнение, в градовете в Западна Европа, достъпността е почти нулева - коефициентът е под 0,1.

Ние сме на челно място в ЕС по достъпност на жилища в големите градове, но тенденцията е това да изчезва.

Ще се запази ли тенденцията за спад на сделките с оглед покачването на цените?

Жилищата вече стават много скъпи и докато не се повишат доходите на хората, възможността за сделки ще намалее. От друга страна тази огромна инфлация - над 30%, кара хората да влагат парите си в сигурна инвестиция. По данни на БНБ има 46 милиарда лева спестовни влогове само на граждани и те знаят, че тези средства се обезценяват и търсят да ги вложат в нещо, което пази стойността си. По данни на НАСП за последните 20 години, цената на жилищата средно е скачала с 12% на година.

Все пак очакваме сделките да намалеят в рамките на 10-15% на годишна база в рамките на тази година.

Строителството на жилища е доста активно в някои софийски квартали. Още ли сделките на зелено са предпочитан вариант от много купувачи?

Строителство има, защото има необходимост от тази стока. Ако няма купувачи, нямаше да се случва това. Злоупотребява се с думата презастрояване. Има точни и ясни параметри къде да се строи в Общия устройствен план. Един от проблемите на София е, че градът е науплътнен. На много голяма площ има много малко жители и затова данъците не стигат за направа и поддръжка на инфраструктура, затова инфраструктурата е в такова състояние.

Относно презастрояването - в София има 2600 жители на кв. м., в Атина - 17 000 жители на кв. м., в Париж - 20 000 жители на кв. м. Това означава, че Атина е седем пъти по-застроена от София.

Сделките на зелено продължават да преобладават. Причината - ако купувач иска апартамент, който да е завършен, то изборът е малък, а цената е с 25-30% по-висока. Голяма част от купувачите поемат риск и купуват на зелено. Ипотечните кредити са достъпни, лихвите ниски и това позволява покупка на зелено.

Колко се покачиха цените на строителните материали и наблюдавате ли проблем с доставките?

Най-сериозно покачване наблюдаваме при дървесината - със 110%, топлоизолацията с 50-60%, стъклопакетите с 30% нагоре. Засега нещата се успокояват и от три месеца няма шокиращи ръстове, за разлика от спекулативните ръстове от преди няколко месеца.

70% от строителното желязо идваше от Украйна и Русия. В първите дни на войната цената му скочи със 100%. След това глобалната логистика и търговия докара от всички краища на света арматурно желязо и цената се нормализира.

Очакваме вдигане на лихвите по кредитите. Какви промени ще донесе това на пазара?

Лихвите ще се вдигнат с няколко процента. Проблемът на клиентите ни не е лихвата, а главницата, която е много голяма и вече става невъзможна за плащане. Затова доходите трябва да догонят инфлационните процеси, за да може пак да си разменяме стоки и услуги.

Изтича ли срокът на годност на панелните блокове?

Проблемът с панелните блокове е, че те са морално и технически остарели. Те не предлагат комфорт на живот, който изисква съвременният човек. Всеки, който има възможност ги напуска. Не съм оптимистично настроен за тези квартали, виждайки какво се случва на други места по света - има цели изоставени квартали, защото когато хората се замогнат се местят на по-хубаво място. Бавно вървим към такава тенденция.

Каква е вашата прогноза за имотния пазар в София догодина?

Търсенето ще продължи да е голямо, но броят на сделките ще зависи от това колко ще нарасне или намалее инфлацията. Всичко зависи от това дали Фед и централната европейска банка ще продължат с печатането на пари.

Едно от нашите предложения за нормализиране на цените на имотите, е да се направи инфраструктура на нови територии, да се намали административната тежест, предлагането да се увеличи и цените да се нормализират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 9
  31
  вуте
  Сградите строени след 1990г. до 2000г. със сигурност ще паднат преди панелките от 70 -те.Сега новото стоителство е малко по-добре.Така или иначе статията ми изглежда поръчкова.
 • 11
  30
  Бг
  Този глупак Шопов ли е ,мопов ли е, не вижда ли как ги гърмят с ракети и не мърдат !!едва ли неговата тухлена картонка ще издържи на това!!!Тухлените кутийки ще паднат при едно средно земетресение!!!
 • 15
  29
  Софиянец
  Родени сме в панелките, ние, нашите родители, нашите баби и дядовци и още поколения напред ще израстнат в панелните комплекси на градовете. Сградите са стабилни ,здрави и корави. А г-н Шопов отдавна насажда мнението да се “отървем “от тях и да купим в ново блокче от неговите. Хубаво няма лошо в промяната, но панелния апартамент винаги ще струва приблизително, колкото новото в нов блок сходен апартамент… по ред причини.
 • 13
  28
  До Някой
  Абсолютно съм съгласен. Млад човек съм и живея в 57 годишна панелка и е изключително комфортно и просторно жилище в хубав район, а самата сграда я усещам като най-стабилната сграда, от жилищните блокчета, в които съм бил. Панелните блокове, са били комфортен дом на Милиони българи от 50г и още много дълго време ще е така. Ако се ремонтира и довърши с хубави матеряли става доста прилично жилище! Въпросът е да се грижим за подръжката и толкоз. Вече не са много красиви, като новопостроените бардачета в полето с тежка фасада и големи прозорци, но именно поради опростената им еднакво типизирана конструкция ги прави много по надеждни от разноцветните блокчета. И всеки един българин го знае това! Подобна статия “ който може да се евакуира” едва ли не е обида.
 • 5
  27
  Някой
  До Залата на смеха! Слушай кво дришня мизерна.Ти си под наем и се смееш на панелките??? Ти си бездомник и се базикаш? Живеел в ново жилище вика ....ама не е твое нали? Имаш ли дом...нямаш айде у кофите
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари