Социолози: Почти навсякъде ще има балотаж

0
В много от градовете се очаква оспорвана битка, каза социологът
В много от градовете се очаква оспорвана битка, каза социологът Снимка: bTV / стоп кадър

В много от градовете се очаква оспорвана битка, каза Добромир Жеков

Днес е последният ден от предизборната кампания за местния вот в страната. Утре е ден за размисъл, а в неделя отиваме до урните, да за подадем гласа си за представители на местната власт.

„Предстои ни местен вот, който в някаква степен ще преначертае картата на местната власт в страната. Няма вероятно да се случи такава значима промяна, която сме очаквали преди година-година и половина, защото има намалено напрежение между основните играчи“, коментира в „Тази сутрин“ Добромир Живков, социолог от "Маркет Линкс".

„Можем със сигурност да очакваме две неща – по-сериозното навлизане на две политически сили в местните структури във властта – на ПП-ДБ и на „Възраждане“. Те вече са в ситуация вече да капитализират влиянието, което имат на национално ниво. Това са две партии – едната коалиция, разбира се, които за първи път се явяват на местен вот“, посочи още той.

Според Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" обаче техните очаквания ще бъдат по-слаби от очакванията им, а навлизането на "Възраждане" в местната власт ще стане през общинските съвети.

"Имаше очаквания, че ПП-ДБ ще излъчат силни кандидати за кметове, истината е, че в много от общините техните кандидати се отличават като някакви значими лидери", коментира социологът.

„Тази кампания беше обичайна за местни избори и трудна да бъде обхваната с един поглед като цяло. В началото имахме очаквания, че тази кампания ще бъде много остра битка между формациите в управляващата коалиция“, заяви още тя.

„Очаквахме, че на много места ще има остри противопоставяния между кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Такива има, на отделни места видяхме, но много по-силно се случи конкуренцията между – от една страна между кандидатите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, а от друга страна на опонентите на управляващата коалиция“, посочи Петрова.

„Силни подобни противоборства има и в София. Виждаме, че кандидати на други формации, завършват кампанията с един доста добър потенциал“, заяви тя.

"В много от градовете се очаква оспорвана битка - в София, Пловдив, Варна, Благоевград. Почти навсякъде ще има балотаж, но в няколко областни града ще има кмет от първия тур", коментира Добромир Живков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари