Синоптиците заплашват с протести, искат 20% увеличение на заплатите

0
НИМХ поддържа мониторингова система от 1064 станции
НИМХ поддържа мониторингова система от 1064 станции

НИМХ поддържа мониторингова система от 1064 станции

Въпреки катаклизмите с климата и все по-честите бедствия, бюджетът за метеорология, хидрология и агрометеорология тази година е намален, вместо да се увеличи. За тази бюджетна „аномалия“ съобщи Националният институт по метеорология и хидрология, който след митарстване от институция на институция, е под шапката на екоминистерството. Намалението, според метеоролозите, е с около 400 000 лева, пише segabg.com.

Самият бюджет действително е намален от 27,386 милиона на 26,99 милиона лева, но тази година НИМХ ще разполага с малко повече пари спрямо 2023 година, показа сравнение между бюджет 2023 и бюджет 2024. Общите разходи на института са 27,919 милиона лева при 26,99 милиона за 2023 година. В тях влизат около 438 000 лева за основен ремонт на сгради, модернизация на хидроложката мрежа за около 275 400 лева, както и 75 000 лева за софтуерни пакети за прогнозиране.

Увеличение има и на парите за заплати, макар и то да е микроскопично и да позволява едва 1,3% увеличение. Тази година бюджетът за персонал на НИМХ е 19,986 милиона лева при 19,722 милиона лева за 2023 година. Увеличението е само 263 600 лева, а институтът е голяма структура – със 724 служители. Увеличението е минимално, въпреки че НИМХ е вторият по значимост източник на приходи в системата на екоминистерството. Заплатите на метеоролозите клонят към минималната, затова преди няколко дни те поискаха 20% и заплашиха с протести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Везувий Олимпийски
    Като се чувстват недооценени да напуснат и се захванат с нещо друго, примерно да садят домати. Не може всеки, който е на държавна ясла да иска кинти, а изкарващите тези кинти да умират от глад.
  • 5
    1
    Хаха
    От днес за утре не могат да отгатнат какво ще е времето а искат и повече пати наглеците
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари