Сътрудничим си с Румъния при извънредни ситуации

0
Компетентните органи по прилагане на Споразумението са министерствата на вътрешните работи на двете държави
Компетентните органи по прилагане на Споразумението са министерствата на вътрешните работи на двете държави

Министерският съвет прие решение за утвърждаване на Споразумението между правителството на България и правителството на Румъния за сътрудничество в областта на извънредните ситуации, подписано на 29 март 2019 г. в Букурещ.

Това съобщиха от Правителствената информационна служба.

Споразумението определя общата рамка за сътрудничество между страните в областта на превенцията, готовността и реагирането при мащабни извънредни ситуации, природни и причинени от човека бедствия и пожари.

В Споразумението са регламентирани: създаването на съвместна комисия за изпълнение на Споразумението, начините за оказване на помощ и други форми на сътрудничество, координацията и ръководството на операции по оказване на помощ, възможността за транзитно преминаване през територията на страните на екипи за оказване на помощ, оборудване и средства за подпомагане при оказване на помощ на трета страна, установяването на точки за контакт за изпращане и получаване на нотификации относно заплахи и искания за помощ, процедурите за преминаване на държавната граница в случай на мащабна извънредна ситуация, природно или причинено от човека бедствие или пожар в граничната зона, възможността за използване на въздухоплавателни и плавателни средства за операции по издирване и спасяване и за транспортиране на екипите за оказване на помощ и др.

Компетентните органи по прилагане на Споразумението са министерствата на вътрешните работи на двете държави.

Споразумението се сключва за неопределен период от време и влиза в сила от датата на получаване на последната нотификация, с която договарящите страни взаимно се уведомяват за приключването на техните вътрешноправни процедури, необходими за влизането му в сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари