Мария Габриел: България заслужи мястото си в Шенген

0
Когато говорим в един глас, постигаме и вървим напред
Когато говорим в един глас, постигаме и вървим напред Снимка: Мария Габриел / Facebook

Когато говорим в един глас, постигаме и вървим напред

В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контролът и на сухоземните граници. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на брифинг в Министерския съвет.

Преди началото на днешното правителствено заседание премиерът акад. Николай Денков обяви, че е постигнато принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство за въздушните и морските граници. Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници, обясни министър-председателят.

Последните дни бяха кулминационни, не само заради всички години на усилен труд, месеци на упоритост и резултати, но и заради многобройните интензивни часове преговори на детайлите вече в дните на 22 и 23 декември, както и отново подновени преговори от 26 декември насам, коментира още Габриел. За нас остава цел в преговорите за 2024 г. да има дата и за премахване на бариерите и за сухопътните граници, отговори вицепремиерът на въпрос за конкретна дата за приемането ни и по суша в Шенген.

Важно е 2024 да бъде годината, в която ще продължим да показваме резултати и, в сътрудничество с Австрия, да преминем към следващата фаза, която да е вече и сухопътните граници, подчерта Габриел. Продължаваме да работим много активно с партньорите ни в Австрия, Румъния, Европейската комисия, испанското председателство, както и с генералния секретариат и правната служба на Съвета по решение за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген, каза вицепремиерът. И подчерта, че „говорим за деликатен преговорен процес, който все още не е завършил“. Надяваме се това да стане в оставащите дни до края на годината, добави също Габриел.

По думите ѝ при преговорите дотук с премиера и с министъра на вътрешните работи са се водели от убеждението, че България е заслужила мястото си в Шенген. Приемането на България в Шенген е национален приоритет от години, по който са работили редица правителства и политици. Бих искала специално да благодаря и на Бойко Борисов, обяви още вицепремиерът. Габриел благодари и на министъра на правосъдието и неговия екип. Тя открои работата още на посланиците, на евродепутати, парламентарните групи, подкрепящи правителството и членството на страната в Шенген, на президентската институция.

Когато говорим в един глас и отстояваме интересите на България, можем, постигаме и вървим напред, заяви Мария Габриел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    прокрадва се нещо
    в медиите! „Денков обявил положително решене за Шенген без да има потвърждение от Виена. Приемането ни още не е сигурно“
  • 12
    2
    тц, тц,
    как се чудим да представим поражението в победа!
  • 6
    1
    А-ха-ха-ха-хах!
    Ама как боли като те изтряскат анално на сухо, а, Маро? Ни да се похвалиш, ни да се оплачеш!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари