Чака ни оранжев дъжд

2
Пустинен прах достигна Балканите
Пустинен прах достигна Балканите

Пустинен прах достигна Балканите

Причината за високите нива на сахарски прах е силен средиземноморски циклон, позициониран над Йонийско море. Той изтласква огромно количество сахарски прах в атмосферата, а околните ветрове, съпътстващи циклона, го разнасят към Балканите и Източна Европа.

На спътниковото изображение районите с прах са отбелязани с черни стрелки; яркият цикламен цвят показва висока концентрация във въздушната маса над района.

През следващите часове очакваните валежи ще бъдат леко оцветени и примесени със сахарски прах, но няма причини за тревоги, пише Meteo Balkans.

Днес ни очакват значителни дъждове над Западна и Южна България.

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за вторник - 23 април 2024г.

Жълт код:

Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Aramco до 1
    И аз. На хора, които захлебват с лаладжийство в полза или ущърб на този или онзи, т. е. с паразитизъм, а не с честен труд - НЕ ВЯРВАМ.
  • 5
    4
    Анон
    Значи ще ни пръскат с отровния Agent Orange и се обясняват предварително, че нищо страшно няма. После пак защо са унищожени черешите, орехите и т.н., както миналата година след един “нормален“ дъжд?
  • 4
    3
    Elchacho
    Чака ни на майкати сливата
  • 3
    2
    Elchacho
    Чака ни на майкати сливата
  • 11
    1
    Спонсор
    НА МЕТЕОРОЛОЗИ, ЖУРНАЛЯ, СОЦИОЛОЗИ, ПОЛИТОЛОЗИ и ДЕПУТАТИ не вярвам!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари