Гюлсим Али: В Русе все ме питат къде могат да ме гледат

30
Родният Русе липсва на младата звезда от турските сериали
Родният Русе липсва на младата звезда от турските сериали Снимка: личен архив

Родният Русе липсва на младата звезда от турските сериали

„Обичам си работата, не ми тежат дългите снимачни дни - казва Гюлсим. - Често ходя на снимачната площадка 2 часа по-рано. С екипа сме едно голямо семейство. Пием кафе, говорим си за разни неща, преглеждаме сценария за деня.“

Гюлсим Али, най-известната българка, снимаща се в турски сериали, с над 2, 1 милиона последователи в Instagram, извън снимачната площадка е скромна и дружелюбна, пише BG VOICE.

Прибрала се е за няколко дни в родния Русе, за празниците покрай Рамазан Байрам. „В Русе все ме питат, къде могат да ме гледат. Една от мечтите ми е някой от сериалите, в които съм с главна роля, да бъде излъчен по българска телевизия“, казва Гюлсим.

През 2022 г. е избрана за „Най-добра актриса на Балканите“. В Лион, Франция, е получила приза „Най-обичана актриса“ и заедно с екранния си партньор Берк Атан - за „Най-хубава екранна двойка“, за сериала „Планинско сърце“. Миналата година става „Най-добра актриса“ на конкурса „Лидер Марка“, за сериала „Червено знаме“. За 9-те си години в Истанбул Гюлсим Али се е снимала в 9 сериала и един филм - „Линия на спасение“ (2022).

Наскоро тя получи в София и наградата „Най-успяла българка зад граница“ на „Lady of the Year“ - един от многото конкурси за красота, награди и форуми за благотворителност, на които е продуцент и собственик Меги Савова. „Меги е била в журито за „Супер модел на България“, който спечелих на 14 години. Когато ѝ благодарих за наградата, Меги каза, че още тогава е вярвала, че ще успея“, споделя Гюлсим.

Родена е в Русе и в акта за раждане по погрешка я записват вместо Гюлсюм на баба ѝ, Гюлсим. И така си остава. „Сега съм единствена с това име“, смее се тя. Средното дете е в семейството на Илхан и Рейхан Али. Сестра ѝ Инджихан е с 3 години по-голяма, а брат ѝ Кемал - с 6 години по-малък.

Тя си спомня честите киновечери със семейството. „Вземахме от видеотека касети с индийски и американски филми. Гледах ги с много голям интерес, но никога не съм си представяла, че и аз един ден ще стана една от тях, актрисите. Просто ми беше хубаво семейно да си гледаме сериали и филми“, споделя тя. Сцената я привлича по друг начин - обича да танцува, добра е и ходи в група по латино танци.

Като тийнейджър тръгва на курсове за модел, защото родителите ѝ държат да има правилна стойка и походка. Две години е модел към русенска агенция. През 2009 г. печели конкурса „Супер модел Форд Модел на България“, а русенци ликуват. Градът, известен с традиционно качествената си конфекция, застава зад нея, осигуряват ѝ спонсорство, обличат я. Тя представя България на световния конкурс „Супер Модел“ в Сао Пауло, Бразилия.

След конкурса в училище бях една от най-популярните - споделя Гюлсим. - Понякога се налагаше да отсъствам, но имах голяма подкрепа от учителите. Много ми се радваха, но в един момент ми казаха да спра, да се отдам на училището, а не да търся изяви навън“, казва тя.

С ръста си 176 см, с мраморната си кожа, зелени очи и тъмни коси красавицата е желан модел. Участва в известни модни ревюта и е рекламно лице на български брандове за облекло и на EasyPay.

„Родителите ми искаха да стана зъболекар“, казва Гюлсим. Тя обаче започва да гледа с интерес турски сериали и решава да си опита късмета като актриса. „Сама си търсих агенции в интернет и си уговорих един кастинг“, споделя тя. С баща ѝ заминават с колата за Истанбул при чичо ѝ. На първия кастинг не е одобрена. Връща се в Русе да си довърши гимназията и отново участва в кастинг и е одобрена.

Началото в Истанбул е трудно, Гюлсим си преживява културния шок - и от мегаполиса, и от това, че не знае турски. „В семейството ми винаги сме говорили само на български“, казва тя.

Първите ѝ стъпки в киното са през 2012-а, във второстепенна роля в сериала „Последното лято на Балканите“, с Хазал Кая („Огледален свят“, „Забраненият плод“). Тогава още не е навършила 18 години и като чужденка в Турция няма право да стои повече от 3 месеца. Включват я в „Последното лято...“, защото се снима в Северна Македония, където има право да стои и повече от 3 месеца.

Междувременно минава и през сериозни школи по актьорско майсторство, но и досега продължава да взема частни уроци преди всяка нова роля. Има си частна учителка, Гамзе Сюнар Атай, известна актриса и с нея работят по характера на героинята ѝ. Уточняват поведение, маниери, походка, начин на говорене, всичко - за да е пълнокръвен образът. „Искам всяка роля да се отличава от предишните ми“, казва тя.

Първата ѝ главна роля е през 2015 г. в сериала „Селска господарка“, по един от най-големите турски тв канали - „Стар ТВ“, с известния актьор Юсуф Чим („Ягодова любов“). Там играе Илкгюн - първата сестра в едно семейство.

С най-голям рейтинг през времето на излъчването му в цяла Турция е сериалът „Възкръсналият Ертугрул“ - 21 пункта, с Енгин Алтан Дюзятан. „Там започнах с по-малка роля, на Аслъхан Хатун, но аз вярвам, че в ръцете на актьора е възможността да удължи екранното си присъствие. И така моята роля стана една от главните“, споделя актрисата. През 2019 г. е с Бюлент Инал („Семейни тайни“, „Под липите“) в историческия сериал „Абдулхамид“.

Най- големият успех на Гюлсим е през 2020-а в главната роля на Дилек в сериала “Планинско сърце”, и с екранен партньор Берк Атан („Слънчеви момичета“). Сериалът е на първо място в рейтингите не само в деня на излъчване, но и през цялата седмица. Тази година е откупен и в Румъния.

„Във Франция съм по-известна дори от Турция - смее се тя. - Поканиха ни в Лион, заедно с Берк Атан, заради участието ни в „Планинско сърце“. Разхождам се по „Шанз-е-Лизе“ и всички ме спират за снимки, видео. Бях много учудена.“

Последната ѝ роля е на Надя във военния сериал „Червено знаме“. Замислена е като рускиня, но Гюлсим включва монолог на български и Надя става българка - с майка българка и баща турчин. Ролята ѝ е оценена високо, за нея миналата година получава наградата „Най-добра актриса“ на конкурса на „Лидер Марка“.

Наричат я „турската Дженифър Лорънс“ заради голямата прилика със звездата от блокбъстъра „Игрите на глада“, за което пресата пише многократно. Не ѝ се е случвало да я замесят в скандал. „Винаги съм предпочитала на преден план да е професията ми и никога не съм давала повод да се обсъжда личният ми живот“, казва тя.

Какво означава да си в главна роля в сериал? Всяка седмица се снима една серия, 6 дни, с един ден почивка. Една серия по турските телевизии е 2 часа и 20 минути. Снимките са около 10-12 часа дневно. Като се прибере, трябва да си учи репликите за другия ден.

Трябва 10-12 часа да изглежда перфектно и... няма право да се разболява, защото това означава да пропадне снимачен ден на екип от 100 човека. А екипите са 2 - всеки по 100 човека. Затова, освен да е супер дисциплинирана, Гюлсим трябва и да си пази здравето.

Аз още във втория сериал разбрах, че нямаш право да кажеш „Не мога“ - споделя тя. - В „Селската господарка“ трябваше да се катерим нагоре по много стръмен хълм. Казаха ми: „Ами няма как, ще се качим!“. В репортажите често повтарям известната максима, че когато обичаш това, което работиш, няма да имаш нито един работен ден“. В екипа казват: Все сме виждали работохолици, но на Гюлсим енергията за работа е уникална.

Най- големият ѝ успех - като Дилек в главната роля в сериала “Планинско сърце”, с екранен партньор Берк Атан.

Актрисата подчертава, че никога парите не са били най-важното нещо в живота ѝ. Обича да се включва в благотворителни каузи. След голямото земетресение в Турция миналата година е осигурила лично много помощи. В началото на учебната година е купила книжки и учебници на първокласници от 3 класа от пострадалия район. „Обичам да помагам на хората“, казва Гюлсим.

Тя самата обича да си харчи парите за качествена козметика. „Болна съм на тази тема“, смее се Гюлсим. Косите си поддържа при известния фризьор Ахмет Чобан. При него ходят и Еда Едже (Йълдъз) и Шевал Сам (Ендер) от известния в България сериал „Опасно изкушение“. „С Шевал се запознахме при Ахмет“, споделя Гюлсим.

Длъжни сме да се поддържаме - допълва тя. - Обичам да си правя маски, но нямам никакви естетични корекции, дори и ботокс. Далече съм от тези неща. На всеки репортаж ме питат дали носът ми е естествен, дори го пипат, за да се уверят, и дали нося лещи на очите, че са толкова бистро зелени. Ами не, нямам лещи, нито пък корекции на носа“, смее се тя.

Мечтая си някой ден да опитам, какво е на снимачната площадка в България“, казва Гюлсим. Родният Русе ѝ липсва. „Продължавам да поддържам връзка с всички в България, но вече усещам промяна. Преди, като си ходех на Русе, казваха на мама и тати: „Е, малката се е върнала“. А през последните години вече казват: „А, имаш гости“...“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Браво
    Браво ! Диана Поптонева хубаво момиче направи от тебе.
  • 5
    2
    Страничен наблюдател
    Браво на момичето. Радвам се за нея и за това, че е българка и ни представя пред комшиите.
  • -7
    1
    Аз
    А бе те друго я питат, ама пусто възпитание...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари