България и Румъния продължават заедно към членството в „Шенген“

0
Двете държави се надяват това да се случи по време на испанско председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година
Двете държави се надяват това да се случи по време на испанско председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година

Двете държави се надяват това да се случи по време на испанско председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година

България и Румъния продължават заедно в усилията си да се присъединят към Шенгенското пространство. Те се надяват това да се случи по време на испанско председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година. Около това се обединиха премиерите на двете страни акад. Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку в телефонен разговор днес, съобщиха от правителствената служба.

Подобряването на свързаността между двете държави също е общ приоритет. То включва строителството на нов мост на Дунав при Русе-Гюргево, както и пускането на фериботна връзка между двата бряга на реката, която да облекчи трафика до изграждането на новата инфраструктура.

Румънският премиер приветства предложението на българския си колега да се подсили и тристранното сътрудничество по връзката юг - север в рамките на инициативата „Три морета“. Става дума за трасето Александруполис – Бургас – Варна – Констанца, което има огромен потенциал за развитие в сферата на енергетиката, транспорта, търговията, информационните технологии. „Ако успеем да реализираме този проект, връзките между Гърция, България и Румъния ще преминат на качествено ново ниво“, отбеляза акад. Николай Денков.

България и Румъния ще продължат да си сътрудничат тясно по отношение на риска от замърсяване на Черно море заради агресията на Русия в Украйна. Те наблюдават показателите на морската вода и непрекъснато обменят информация. В същото време са решени да се противопоставят на злонамерените опити за преекспониране на проблема, което може да застраши летния туристически сезон в двете държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -30
    2
    До 1
    Защо срамиш името българин, рушлямска подлога долна! Няма как да влезе в кретенските ви питекантропски чутури истината, че България е във валутен борд от 1997 и валутата ни е евро от 1999 г. И като го приемем официално догодина, ходете да си купите хляб с вашето копейки. За смешката "референдум" можете да се сберете около мангала от Максуда Костя Копейкин Късопишков и си го гласувате помежду си. И като го спечелите вътре в Израждане, може да пуснете нова подписка, за отмяна на гравитацията например!
  • 26
    1
    Българин
    Бе къ'в Шенген, бе?!!! Референдум ще има, Р-Е-Ф-Е-Р-Е-Н-Д-У-М, на който българите ще кажат НЕ! на мизерното ви €вро и на долнопробният ви €вропедерастки съюз! Да го духате сополив за мизерното ви люксембургско село Шенген!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари