Повече от 1,2 милиона души избягаха от войната в Украйна

0
Властите и ООН очакват потокът да се засили
Властите и ООН очакват потокът да се засили Снимка: АП

Повече от 1,2 милиона души са избягали от Украйна от началото на руската инвазия, според последните данни на ООН към днешна дата

Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) изброи точно 1 209 976 бежанци на своя специален сайт в 11:00 ч. по Гринуич. Това са с над 171 000 повече, отколкото при предишното преброяване вчера, предаде Франс прес.

Властите и ООН очакват потокът да се засили, тъй като руската армия изглежда съсредоточава усилията си върху големите украински градове.

ООН приветства днес "информациите, че и двете страни са се споразумели да улеснят безопасното преминаване на цивилни извън зоните на бойни действия".

Според ООН четири милиона души може да искат да напуснат страната, за да избягат от войната.

Украйна е населена с повече от 37 милиона души в териториите, контролирани от Киев, което следователно не включва анексирания от Русия Крим или районите под сепаратистки контрол.

ВКБООН също така се опитва да избегне двойното отчитане на бежанците, които пресичат границата на една страна, преди да продължат пътуването си другаде в Европа или дори по-далеч.

Полша

Полша, която се ангажира с каузата на Украйна, е приела най-големия брой бежанци, пристигащи от началото на руската инвазия. Общо в Полша има 649 903 бежанци според преброяването на ВКБООН, или със 101 921 повече от вчера и 54,2 процента от общо регистрираните.

Преди тази криза в Полша вече живееха около 1,5 милиона украинци, които пристигнаха в по-голямата си част да работят в тази страна членка на Европейския съюз.

Полските гранични служители съобщиха, че близо 99 200 бежанци са влезнали в страната само вчера, предаде Ройтерс. Днес до 6:00 ч. по Грунуич границата са прекосили още 25 200 души.

Унгария

Унгария е приела 144 738 бежанци или 12 процента от общия им брой и почти 12 000 повече от предния ден, според ВКБООН.

Страната има пет гранични пункта с Украйна и няколко гранични града, като Захони, и превърна обществените сгради в центрове за помощ, където унгарски граждани идват, за да предложат храна или помощ.

Молдова

Броят на бежанците в Молдова нарасна до 103 254 или 9,2 процента от общия брой.

Представител на Върховния комисар на ООН за бежанците, който е на място в Молдова, подчерта днес по време на пресконференция, че някои от бежанците продължават пътуването си до Румъния или Унгария, често за да се съберат със семействата си.

Словакия

Около 90 329 души, избягали от Украйна, намериха убежище в Словакия, което е 7,5 процента от общия брой, според ВКБООН.

За последните 24 часа словашката граница е била премината от още 11 279 бежанци, приблизително колкото за предишното денонощие, съобщи полицията, цитарана от Ройтерс.

Румъния

В Румъния ВКБООН регистрира 57 194 бежанци или около 4,7 процента от общия брой.

Създадени са два лагера, единият в Сигету Марматией, а другият в Сирет.

Другаде

ВКБООН уточни също, че 110 876 души (9,2 процента от общия брой) са продължили пътуването си след преминаването на украинската граница към други европейски страни.

Русия

Около 53 300 души са намерили също убежище в Русия, което е 4,4 процента от общия брой.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Русенка
    Не се тревожете , ама хич ! Това са нацисти , милитаристи и наркомани.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари