Семействата, настанали украинци у нас - без помощ от държавата

0
Пари са определени само за хотелиерите и жилищата, регистрирани като места за настаняване
Пари са определени само за хотелиерите и жилищата, регистрирани като места за настаняване

Създаден е нов модел за предоставяне на подслон и закрила на бежанците от Украйна. Това заявиха от правителството

Още от понеделник трябва да заработи системата, в която на българските гранични пунктове бежанците ще попълват документите, с които да стартира процедурата за получаване на статут.

Сара Керди бяга от жестокостта на война и намира убежище в София. Апартаментът, който дели с майка си, е в квартал "Кръстова вада".

"Нашият домакин Иван е много отзивчив - имаме храна, вода, дори печка, с която да се топлим", сподели Сара Керди, предаде Bulgaria ON AIR.

Тя не успява да получи заплатата си от Украйна и сега няма почти никакви пари.

"Не знам колко ще струва на хората, които ме подслониха, това да остана да живея при тях. Чух, че правителството ви отпуска пари, но не знам дали мога да се възползвам от тях", допълни тя.

Случаят на Сара и майка ѝ не е изключение. Парите от държавата обаче не могат да стигнат нито до тях, нито до домакинът им Иван, защото са определени само за хотелиерите и жилищата, регистрирани като места за настаняване.

"Няма как държавата да проследи дали тези домове, които се предоставят, са абсолютно безопасни. Много трудно е да заявим, че бихме подпомогнали усилията на всеки, който би отворил дома си", заяви вицепремиерът Калина Константинова.

Досега българската граница са преминали близо 70 000 украинци. Половина от тях са намерили убежище у нас. За да се случва по-лесно получаването на статут на бежанец, а не на турист, българските власти разработват план. Процедурата ще стартира още на граничните пунктове.

"Незабавно, още там, издаване на документи на всички, които поискат временна закрила, от пункта хората трябва да напуснат със статут", поясни председателят на кризисния щаб полк. Валери Рачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари