Поне 2 години ще отнеме въвеждането на ВАР у нас

0
6 месеца трае само обучението на съдиите от специализирани експерти на ФИФА и УЕФА
6 месеца трае само обучението на съдиите от специализирани експерти на ФИФА и УЕФА Снимка: Lap.bg

Минимум 2 години продължава въвеждането на системата за видеоасистент арбитри (VAR) в дадено първенство.

Изпълкомът на БФС реши в петък да стартира работа по въвеждането ѝ в България, пише 24 часа.

6 месеца трае само обучението на съдиите от специализирани експерти на ФИФА и УЕФА.

В момента единственият български рефер, който е минал през курса, и то доста успешно, е Георги Кабаков, който свири мачове от Шампионската лига.

Отделно трябва да се увеличи доста ранглистата, защото трябват минимум по двама видеоарбитри на всеки един двубой на първенството. Те задължително трябва да са от ранглистата за Първа лига.

В момента има проблеми дори с назначаването на четвърти съдия на някои мачове, като се използват хора от долните дивизии, особено ако има много наказани съдии. По принцип се разрешава да се наемат и рефери, които вече са навършили 45 години.

Цената е различна, като става въпрос за сериозни преговори. Например тази система в съседна Гърция е 5 милиона евро за 5 години, или по милион на година. Други струват повече. Всичко зависи от броя камери, като минимумът е осем.

Много ще струва и инфраструктурата за въвеждането на ВАР. До момента има условия за поставянето на такава единствено на Националния стадион “Васил Левски” и “Лудогорец Арена” в Разград и може би на “Георги Аспарухов” заради новата трибуна. За системата е необходимо да има тотална видимост към терена, което у нас е проблем, което е видно от телевизионните предавания. Дори при повторенията на зрителя остават съмнение дали е засада, или не.

Тотално неподходящи са например стадиона в пловдивския квартал “Коматево”, където играе “Ботев”, както и този на “Царско село”.

Проблем е, че към момента и трите отбора, които са претенденти за място в елита са без собствени стадиони, с изключение на “Монтана”, но и там има проблеми с поставянето на камерите.

На стадиона трябва да бъде направена и отделна стая с доста сериозни размери, където да бъдат настанени видеореферите и техните компютри. Отделно трябва да има система за ток с резервни генератори, както и ексклузивен интернет. Допълнителен разход е и връзката с разговорната система на четиримата рефери на терена.

От УЕФА бяха категорични, че няма да отнемат домакинството на плейофа за място на европейското първенство срещу Унгария. Още в началото на следващата година в София ще дойдат експерти, които да огледат националния стадион за монтирането на системата.

Тя ще бъде предоставена от евроцентралата. Няма никаква опасност мачът да бъде в Унгария, защото и там нямат инсталирана подобна система, въпреки че откриха един от най-модерните стадиони в Европа “Ференц Пушкаш” на мястото на старото си национално игрище.

Проблем ще имат отборите в евротурнирите, защото до 2021 или максимум до 2022 година УЕФА смята да въведе ВАР и за груповата фаза на евротурнирите освен за елиминационната фаза, както и евентуално за плейофите за влизането в групите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари