Ина Лулчева: Казусът "Нотариуса" е материализиране на зависимостите в съдебната система

1
Специализираният съд беше съд на властта, заяви адвокатът
Специализираният съд беше съд на властта, заяви адвокатът Снимка: БГНЕС

Специализираният съд беше съд на властта, заяви адвокатът

"Занимаваме се с групата на Мартин Божанов като някакво изключително явление, след като всички факти за нея са ясни". Това заяви адвокат Ина Лулчева, предава БНР.

"Започваме да коментираме проблемите в съдебната система, когато се случи едно убийство. А те са поредица от факти, които ни дават освание да се притесняваме, но подминаваме.

Още през 1992 година съдебната система беше разклатена. Тя е консервативна и когато се наруши целостта и моралът ѝ с неоснователни произволни смени, се създава опасност за такива явления.

След това дойде ерата на Татарчев, който каза, че само Господ е над него.Тогава възникнаха групировките, които получиха влияние в съдебната система и прокуратурата. После дойде главният прокурор Филчев, при когото имаше самоубийство на прокурор и отново не се възцари добрата практика. Започна задържането на хора като репресия. По времето на Борис Велчев имаше известно успокояване на системата, но без да се изчистят практикитие, които бяха създадени. Борисов пък каза в интервю: "Да, аз избрах Гешев, защото оцених оперативните му способности“.

Това е едно материализиране на зависимостите в съдебната система, които съществуват от много години".

"Средството за въздействие е в магистратите, полицаите, прокурорите и съдиите", посочи тя.

"Те използват това, че системата създава възможност да се образуват дела без да има данни за престъпление, за да се изнудват хората да плащат пари".

Специализираният съд беше съд на властта за делата, които иска на всяка цена да спечели, посочи адвокат Лулчева.

"Магистрати, които се съгласяват да правят услуги, не могат да има високи професионални и морални качества"

Комисията в НС може да свърши работа като събере публично всички факти, смята тя.

"Това е шанс да се покаже, че недоверието е неоснователно. Тя трябва да провери защо информацията, която са имали ДАНС и ГДБОП за Мартин Божанов, не е в прокуратурата".

Адвокат Лулчева напомни също, че се е тръгнало към разплитане на случая "Осемте джуджета“ след избирането на Борислав Сарафов, но към момента има пълно затишие.

Проблемът е, че зависимостите съществуват, заяви тя и даде за пример делото "КТБ".

"Делото КТБ е направено по начин, по който да не приключи никога, за да не се разбере ефективно кога е разграбена банката".

Много лош показател за системата е това, което видяхме, че се е случило със съдия Цариградска, отбеляза адвокат Лулчева.

"Това е едно безобразно проявление на тази система. Един съдия не е получил защита. Много хора се отчайват".

Тя коментира и избора на членове на ВСС.

"Притеснявам се, че ако сега не се случи избор на действително достойни хора за членове на Висшия съдебен съвет, надеждите ни за промяна ще изтлеят. Това ще бъде сигурен лакмус за това дали има желание за промени".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари