Поход срещу диабета в Русе

0
Ще можем да се качим на балон срещу сума, с която ще подпомогнем кампанията /Снимката е илюстративна/
Ще можем да се качим на балон срещу сума, с която ще подпомогнем кампанията /Снимката е илюстративна/ Снимка: Росен Моллов, 24 часа

През тази година, Лаъйнс клубовете в България се обединяват в  мащабна  национална инициатива, подета от Лайънс клуб Видин, в подкрепа на болните от диабет деца.

Тя ще протече от 30 март до 6 април, като на 2.04. събитията ще са в Русе.

В продължение на 7 дни се организира Национален поход, който започва от Видин и ще се осъществи по суша, въздух и вода. Походът минава по течението на река Дунав, от Видин стига до Силистра и се връща през територията на Румъния.

Очаква се в Русе до ресторант Понтона да пристигнат лодки на 02.04.2019г, около 12 ч, които участват благотворително в маратона по вода. По същото време от Свищов в града ни ще пристигне велопоход, които ще бъде пресрещнат от русенските колездачи на Вело Русе и заедно ще влязат в града ни.

Организаторите обявиха, че този поход е насочен към диабета в ранна детска възраст, където проблемът е по-сериозен. Стандартният начин да се следи кръвната захар е с тестленти, като се прави убождане. За да е ефективно измерването това трябва да се прави 4 пъти на ден, което прави 120 убождания на месец върху всяко дете.

В крайна сметка, по-големият проблем е, че изследването не е цялостно и не може да даде всички детайли и показатели. Новите модерни методи за измерване на захарта са чрез сензори, които се прикрепят към тялото на детето и дават информация на всеки 3 минути, което предоставя една много по-пълна картина.

Проблемът е, че въпросните сензори и съответните трансмитери не са достъпни по Националната здравноосигурителна каса, а в България около 2 хиляди деца се нуждаят от тези средства. Цената на стартовия пакет сензори и трансмитер /помпа/ е 350 лева.

Целта, според организаторите, е да се проведе една мащабна национална кампания за включване в списъка за финансиране от здравните каси на България и на Румъния.

Русе ще е домакин на Националния поход срещу диабета на 02.04.2019, като от 12:00 ч до 14:00 ч. пред Съдебната палата ще бъде разположен диабетен патрул, където граждани ще могат безплатно да измерят нивата на кръвната захар, да се запознаят със заболяването диабет, всеки пуснал СМС в подкрепа на кампанията на DMS DIABET 17777 ще има възможност да завърти колелото на късмета и да спечели награда.

От 17 ч. същата вечер ще се проведе благотворителен концерт, а  голям балон с горещ въздух ще се издигне в близост до диабетния патрул, като всеки, който желае  да се качи, може да го направи срещу сума, с която ще подпомогне кампанията. Организаторте ще продават благотворително тениски и други рекламни материали.

Всички събрани доброволни дарения по време на похода от развлеченията и атракционите ще бъдат използвани за закупуването на необходимото оборудване - сензори с трансмитери - за деца с диабет тип 1.

За периода на кампанията ще бъде открита национална дарителска линия DMS DIABET 17777 на цена от 1 лв. за всички мобилни оператори. 

Подробности за програмата, маршрута и организацията са поместени на тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари