Д-р Здравка Демерджиева: Децата с атопичен дерматит в Русе трябва да се къпят само два пъти седмично

2
При малките деца кожата е много уязвима, заяви медикът
При малките деца кожата е много уязвима, заяви медикът Видео: NOVA

При малките деца кожата е много уязвима, заяви медикът

През зимата се събуждат автоимунни заболявания на съединителната тъкан – лупус, дерматомиозит, склеродермия. Някои кожни заболявания не понасят ниските температури. Вятърът, в комбинация с ниските температури, изсушава кожата, получава се изпръхване. Това води до сърбеж, парене и болка. Тези симптоми са резултат от свити кръвоносни съдове. Необходимо е да прилагаме по-мазни кремове, с по-висок процент на липиди и по-често върху откритите части на тялото – лицето, ръцете”. Това заяви дерматологът професор д-р Здравка Демерджиева в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Кожата – най-големият орган в човешкото тяло, се променя в зависимост от възрастта. "При малките деца тя е много уязвима. Кожата на възрастните хора е по-тънка от кожата на зрелия човек. През зимните сезони е по-добре възрастните хора да стоят у дома на топло, да използват по-топли дрехи и ръкавици", обясни дерматологът.

Тя даде съвети за хората с различни навици и занимания. „Дамите, които се гримират, е добре под фон дьо тена да са поставили мазен крем. Вечерта преди лягане могат да се използват по-мазни маски, които да отстранят ефектите на студа”, обясни д-р Демерджиева.

За спортистите и за туристите, които зимата са в планината, тя препоръча да използват кремове с фактор 50 и 50 плюс за слънчева защита. „Добре е да ползваме кремове, които блокират UV-А и UV-В лъчите, така кожата ни ще бъде предпазена, включително и от рак”, каза медикът.

Тя обясни, че софийската вода е мека и децата с атопичен дерматит могат да бъдат къпани ежедневно. „Водата във Варна, Бургас, Русе е твърда – там малките деца с такова заболяване може да се къпят два пъти седмично. В аптечната мрежа има достатъчно добри продукти, които няма да доведат до допълнително обезмасляване на кожата”, допълни Здравка Демерджиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Казанската афера
    Само когато вали!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари