Първият самолет, който кацна в Шенгенска България, е полетът от Неапол

0
Какво мислят пасажерите за приемането ни в Шенген по въздух и вода?
Какво мислят пасажерите за приемането ни в Шенген по въздух и вода? Видео: NOVA

Какво мислят пасажерите за приемането ни в Шенген по въздух и вода?

От полунощ страната ни вече официално е член на Шенгенското пространство. Първият самолет, който кацна в Шенгенска България, беше полетът от Неапол, точно двайсет минути след полунощ. На борда на този самолет беше Юлиян Стоянов.

Това пътуване е единствено по рода си. Защото има паспортен контрол на излитане, два часа преди да влезем в Шенген. Правим експеримент като за последно - колко време ще ни отнеме тази проверка: 1 минута и 29 секунди при лека натовареност.

На гейта сред първите 100 пасажери към новата членка на Шенген срещаме Десислава. Днес чула две важни новини. Едната, че успешно завършва архитектура в Неапол, а другата, че страната ни ще бъде част от Шенген.

„Двоен празник. Като цяло може би мисля, че е един процес, който така или иначе щеше да се случи във времето. Това не ме кара да се чувствам повече или по-малко европейка. Ако беше по суша - да, вълнува ме, но по въздуха не ме вълнува”.

Други споделят, че това не е причина да се върнат да живеят в България.

„В България няма да се оправим. Ей така ще робуваме за други страни. Не ни интересува, на нас ни е все едно. Няма значение. Пак минаваме спокойно, досега не сме имали проблеми по границите”, каза Менхай Ибри, цитиран от NOVA.

На съседния гейт срещаме наши съседи от Румъния. И те като нас се присъединяват по същото време в Шенген, но този полет от Неапол ще подрани с няколко минути преди полунощ.

Членството на България във въздушния Шенген ни завари на няколко хиляди метра височина. А първото приземяване в свободното пространство - твърдо и турболентно. Може би като пътят на страната ни към Шенген.

На Терминал 2 бяхме посрещнати от кучето Рекси, чисто новата табелка “Пристигащи Шенген”, бурни аплодисменти и чаша шампанско.

Кабинките за граничен контрол остават в историята за гражданите на Шенгенското пространство. Пътниците се насочват директно към зоната за получаване на багаж и след това към изхода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари