Пенсионират 5000 учители до лятото

0
България има най-застаряващите учители от целия ЕС
България има най-застаряващите учители от целия ЕС

Министерството на образованието и науката най-после реши да отвори системата за младите хора и да се раздели постепенно с преподавателите, които отдавна са навършили пенсионна възраст.

По данни на синдикатите в системата има 5000 преподаватели (от общо 85 000), които са над 61 г. До началото на лятото Кодексът на труда разрешаваше на работниците да се пенсионират, ако те искат, пише "Труд".

С промяната в КТ обаче работодателят вече има право да приключва отношенията си със служителите след навършена възраст и осигурителен стаж.  

Процедурата е започнала и би трябвало да приключи с края на учебната година и началото на лятото.  Пенсионирането е по-преценка на директорите. Те са и в правото си да оставят възрастните им колеги, ако нямат достатъчно кадри или пари за обезщетения. 

"Пенсионирането е по преценка на работодателя", обясни Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието.  За държавните училища това е министър Тодор Танев, който вече е пенсионирал 12 директори. От тях двама са напуснали по собствено желание, трима са и.д., а останалите са сменени от нови хора.

За общинските училища директорите се пенсионират по решение на шефовете на просветните инспекторати, а самите директори решават за учителите. От МОН са пуснали писмо до инспекторатите, в което им напомнят за поправката в КТ и от началото на годината има промени в системата. 

От образователните структури по места уточниха, че не навсякъде е възможно да се пенсионират учители, защото няма достатъчно пари за обезщетения, както и готови кадри.  А и сега е средата на учебната година.

По принцип на места директорите могат да оставят по-възрастни учители, ако не им намерят заместници. На други, като в градовете с педагогически вузове за 1 преподавателско място кандидатстват по 40 души и няма да има такъв проблем.

Системата няма да се оголва, увериха шефове на инспекторатите. В момента приоритет на министерството е изготвянето на новите стандарти, подчерта Кастрева.

В София 40 директори на училища, които са навършили годините (61 за жени и 63 за мъже) и имат стаж, са събрани от началника на инспектората Евгения Вълкова.

Тя ги е предупредила, че в края на учебната година за техните места ще бъдат обявени конкурси.  Нито един от тях обаче не е получил предизвестие за пенсиониране към момента.

Сред тях са директорите на 34-то, 81-во, 27-о, 73-то, 7-мо  и други училища. Само в 73-то, известно като Втора немска гимназия, предстоящото пенсиониране на Стела Запрянова бе посрещнато от колегите й като „уволнение“ от зам.-министър Ваня Кастрева и с декларация до медии в нейна защита.

„Не съм уволнявала или пенсионирала никого, нямам такива права“, уточни Кастрева.

Според нея смяната на директор е добре да става в края на учебната година, за да не се разстройва системата. А и по КТ трябва да има едномесечен предупредителен срок. Също така не може да се обяви конкурс, ако преди това мястото не е освободено. 

Големият проблем в системата е, че имаме най-застаряващите учители в ЕС. Средната възраст е над 52 г. и се покачва. Разликата между децата и учителите вече е почти 2 поколения.  Нормално е да е едно поколение, за да няма проблем с комуникацията.

Също така е публична тайна, че директорите са трудно сменяеми. Новият просветен закон не прие мандатност за тях, но въведе атестация с опция за отстраняване на всеки 4 г.

А това също е шанс за обновяване на системата и за гарантирано кариерно израстване на добрите педагози.

 И още един факт - пенсионирането не се посреща добре от педагозите в страната не само по субективни причини, а и заради факта, че законът предвижда след 1 август 2016 г при пенсия да се дават не 8, а 10 заплати, разказаха директори.

Според учители  обаче, за да няма обвинения в субективност е необходимо да има и ясни вътрешни критерии при пенсионирането например дали първо да си отидат тези, които са натрупали най-голям стаж, дали тези с най-ниските резултати или нещо друго. 

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари